Veliki uspeh srpskih studenata filmskih umetnosti

Svoj kratki igrani film na kanskom festivalu predstaviće Pavle Vučković, student Akademije dramskih umetnosti iz Beograda. Pavle će se po drugi put naći u takmičarskom programu Cinefondation sa filmom 'Minus', ovog puta u selekciji jubilarnog 60. Kanskog festivala, koji će se održati od 16. do 27. maja. Pavle Vučković, apsolvent filmske i TV režije na FDU već je osvojio nagradu na kanskom festivalu 2003. godine sa filmom ‘Beži zeko beži’ kada je osvojio prvu nagradu u studentskoj selekciji.
Kratki igrani film YIN u režiji Nemanje Valjarevića, studenta treće godine filmske režije, biće prikazan na Kanskom festivalu 2007. u segmentu Short Film Corner. Ovaj desetominutni film, bez dijaloga, Valjarević je režirao na prvoj godini akademije. Reč je o svojevrsnoj kritici društva, u celini, za koje sam autor kaže da je, i pored prividnog civilizacijskog napretka, još uvek - primitivno, konzervativno i nemaštovito.
Akademija Umetnosti BK saopštila je i da je student ove Akademije Goran Stanković nagrađen na festivalu u Hjustonu koji je održan od 20. 29. aprila. Kratki igrani film ‘Ko čuva čuvare’ (15 min) reditelja Gorana Stankovića, studenta četvrte godine Katedre televizijske režije Akademije umetnosti BK, u klasi prof. Dragana Elčića, osvojio je Platinium Remi Award na ovogodišnjem, 40. Međunarodnom filmskom festivalu u Hjustonu, SAD.

U konkurenciji od 4.500 filmova iz celog sveta, film Gorana Stankovića je izabran u zvaničnu selekciju od 96 filmova, da bi se u drugom krugu našao i na listi najužih kandidata za nagrade. Finalno glasanje donelo je filmu ‘Ko čuva čuvare’ prestižnu nagradu Platinium Remi Award, jednu od najvažnijih koju je u svom jubilarnom 40. izdanju dodelio ovaj eminentni svetski filmski Festival. Osnovan 1961. godine, WorldFilm Festival nagradio je i prve studentske radove Stivena Spilberga, Džordža Lukasa, Ridlija Skota, Spajka Lia, Olivera Stouna i drugih značajnih filmskih reditelja. 

www.kontra.org.yu

Pogledajte još