Isklesano vreme Aljoše Rebolja kao posveta Tomažu Panduru „Bio je lovac za snovima, lovac za lepotom“

Na sinoćnjem vrlo emotivnom otvaranju izložbe govorili su glumac Romano Nikolić u ime Arterarija te Tomažova najbliža saradnica, dramaturškinja i sestra Livija Pandur koja ja pozvala glumicu Pericu Martinović da pročita kratko pismo svoga oca Miše napisano Panduru u čast, za ovu priliku. Autor fotografija i nekadašnji Pandurov saradnik, Aljoša Rebolj kazao je kako je Tomaž „uvek znao inspirisati i od svih tražiti najviše“. Rebolj je istaknuo da mu je čast izlagati u impresivnom atrijumu palate Sponza, na mestu gde se skupljala kišnica, što ima posebno značenje za Tomažov rediteljski rukopis. Voda. Njegov je teatar uvek imao te arhetipske momente, pa je tako i u Medeji na Lovrencu vrlo važna bila voda. Bio je lovac za snovima, lovac za lepotom, a za sve ljubitelje pozorišne umetnosti bar su neki od tih trenuka uhvaćeni za večnost na ovim fotografijama.

Tomaž Pandur bio je jedan od najznačajnijih savremenih pozorišnih reditelja koji je svojim radom i saradnjom s Hrvatskim narodnim pozorištem u Zagrebu, Dubrovačkim letnim igrama i brojnima drugima trajno obeležio i pridoneo hrvatskoj pozorišnoj sceni, a velik uticaj ostvario i na brojnim inostranim pozornicama. Smrt je Tomaža Pandura prerano i iznenada zadesila u 53. godini. Publika i danas ima snažna sećanja na prepoznatljivu Tomaževu estetiku i pozorišni jezik, a umetnici koji su imali prilike raditi s njim sećaju se njegovog vizionarstva te jedinstvenog procesa izgradnje pozorišnog narativa i slike u upečatljive, zaokružene te uvek nove celine. Njegova Medeja premijerno izvedena na Lovrencu 2012. s Almom Pricom u naslovnoj ulozi, a u koprodukciji Igara i HNK u Zagrebu, postala je predstava trajno urezana u memoriju festivalske publike.

Izložbu koja je prvo u maju bila predstavljena u Laubi, svojom su podrškom omogućili Ambasada Republike Slovenije u Zagrebu, Web2Print, Printera i Pandur Theaters. Izložba će na Dubrovačkim letnim igrama za festivalsku publiku biti otvorena do 1. septembra, svakim danom od 18 do 22 sata.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.