Gala koncert i nagrade najboljima za kraj 68. Igara

Svečana dodela nagrade Orlando, čiji je pokrovitelj Hrvatska radiotelevizija od 1992. godine, a već 41 godinu dodeljuje se za najbolja muzička i dramska ostvarenja u programu Igara, biće održana ispred crkve sv. Vlaha kao desetominutni uvod u završni gala koncert. Ceremoniju i koncert idirektno će prenositi Hrvatska radiotelevizija na 3. programu HTV-a, 3. programu HR-a i HR Radio Dubrovniku.

 

Prošlogodišnji dobitnik nagrade Orlando, Aleksej Semenenko violinu počinje učiti u šestoj godini na muzičkoj školi za talentovanu decu Stoljarski, a samo godinu dana kasnije izvodi Vivaldijev Violinski koncert u A-duru s Filharmonijskim orkestrom grada Odese. Prepoznatljiv je po svojim strastvenim izvedbama koje krasi “sjajna tehnika i intonacija, zanos, inteligencija, suptilnost i prekrasno fraziranje”, kako piše Boston Musical Intelligencer, a prepoznao je to i dubrovački stručni žiri koji mu je dodelio nagradu Orlando za najbolju izvedbu u muzičkom programu 67. Igara, uz obrazloženje kako je njegov prvi nastup na Dubrovačkim letnim igrama s Innom Firsovom odisao duboko promišljenom izvedbom i vrhunskom lakoćom zajedničkog muziciranja. Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije uz redovnu koncertnu delatnost u Zagrebu, te obvezu redovitog sudelovanja u radijskom i televizijskom programu, gostuje širom Hrvatske i u inostranstvu. Još jedan u nizu tradicionalnih nastupa na zatvaranju Letnih igara proteći će pod sigurnom rukom uglednog dirigenta Alberta Veronesija rođenog u Milanu, gde je i diplomirao klavir, kompoziciju te dirigovanje na Muzičkom konzervatorijumu Giuseppe Verdi. U razdoblju od 2001. do 2011. obavlja dužnost stalnog umetničkog i muzičkog direktora Sicilijanskoga simfonijskog orkestra iz Palerma, a od 2011. do 2016. muzički je direktor Opernog orkestra New Yorka (OONY). Od 2012. do 2016. godine na dužnosti je direktora operskog programa u novom Velikom teatru grada Tianjina, drugog po veličini i značenju kineskog pozorišta. Ravnao je uglednim orkestrima kao što su: Bečka filharmonija, Orkestar teatra La Fenice iz Venecije, Orkestar Nemačke opere iz Berlina, Orkestar akademije Santa Cecilia u Rimu, Orkestar Bolonjskog teatra, Orkestar teatra San Carlo iz Napulja i dr. Danas ima ekskluzivni ugovor s diskografskom kućom Deutsche Grammophon.

Program gala koncerta počinje Dubrovačkim impresijama poljskog kompozitora, dirigenta i muzičkog pisca Ludomira Michała Rogowskog, apartmana u kojoj nadahnuto oslikava lepote grada Dubrovnika i okoline. Rogowski se 1926. doselio u Dubrovnik, grad u kojem je zatim proveo ostatak života i u kojem je, prema vsopstvenim rečima, dosegnuo svoju umetničku zrelost. Program nastavlja sa koncertom za violinu i orkestar u plemenu, br. 1, op. 14 Henri Vieniavski i završava 1. i 2. izdanje Edvarda Griegea iz skice Ibsenove drame Peer Gint. Posebnu bračnu večeru biće Dubravka Šeparović Mušović koji će ove godine osvojiti 68. izdanje s himnom Svetog Vlaha uz oslobađanje zastavice Libertas.

 

Ulaznice su dostupne online na internet stranicama Igara te na blagajnama u Festivalskoj palati (Od Sigurate 1) i u Luži kao i na ulazu, jedan sat pre početka koncerta.

Pogledajte još