Solidarnost sa ženama Srebrenice

BEOGRAD, 10. maj 2007. (FoNet) - Nevladina organizacije Žene u crnom saopštila je danas da će se aktivistkinje te organizacije priključiti mirnom protestu Udruženja građana Žene Srebrenice, iz Tuzle, koji se sutra organizuje u znak sećanja na tragediju u Srebenici.

"I ovog puta, kao i od početka agresije na BiH, a posebno od najvećeg među zločinima počinjenih u naše ime – genocida u Srebrenici, izrazićemo našu podršku, poštovanje, solidarnost, saosećanje s porodicama žrtava", kaže se u saopštenju.

Žene u crnom su naglasile da osećaju divljenje prema ženama Srebrenice, koje svoj bol, patnju, očajanje pretvaraju u akcije za pravedan mir na Balkanu.

"Osećamo i želimo da izrazimo zahvalnost jer nas žene Srebrenice, uprkos tome odakle dolazimo, uprkos patnjama koje im je naneo režim države iz kojeg dolazimo, uvek dočekuju s toplinom, razumevanjem i željom da zajedno gradimo pravedan mir na Balkanu", stoji u saopštenju.

Žene u crnom su istakle da će u Tuzli ponoviti da je režim Slobodaba Miloševića direktno učestvovao u planiranju, organizovanju i izvršavanju genocida u Srebrenici.

Posle smene Miloševićevog režima, kako se dodaje u saopštenju, nije došlo do raskida sa zločinačkom politikom, već je ona nastavljena u negiranju, relativizovanju i minimiziranju odgovornosti za ratne zločine, a takva politika dovela je do otvorene fašizacije Srbije.

Pogledajte još