ZATVARAJU SE 68. DUBROVAČKE LETNJE IGRE: Uspešno izvedena 72 programa na 16 ambijentalnih lokacija!

Tim povodom na zposlednji dan ovogodišnjih Igara održana je konferencija za medije u atrijumu palate Sponza na kojoj su pohvalno o programu 68. Dubrovačkih letnih igara govorili pomoćnica ministrice kulture RH Iva Hraste Sočo, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i zamenica župana dubrovačko-neretvanskoga Žaklina Marević.

Glavni saradnik HRT-a Kazimir Bačić razgovarao je o saradnji ove dve institucije, dok je rukovodstvo kompanije Igor, v. Intendant Mladen Tarbuk i direktor Ivana Medo Bogdanović razgovarali su o programskim i finansijskim pokazateljima ovogodišnjeg festivala. Mladen Tarbuk je takođe iskoristio priliku da se zahvali svojim saradnicima na odsustvu na kraju njegovog mandata.

Premijerni dramski program 68. Dubrovačkih letnjih igara oduševio je kako kritiku, tako i festivalsku publiku, zajključeno je. Prvi premijerni naslov bila su Gospoda Glembajevi Miroslava Krleže u režiji Zlatka Sviben i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla u taraci Umetničke galerije Dubrovnik. Bio je to prvi put da je ovaj dramski klasik na programu Igara pa ne čudi veliki interes medija i publike iz cele regije. Iako je predstava podelila kritiku, ono u čemu su bili složni je da su ostvarene sjajne glumačke kreacije uz posebno isticanje Predraga Ejdusa kao Ignjata Glembajevi te Mija Jurišića kao Leonea. Složni su svi i da je prostor Umetničke galerije izvanredan redateljev scenski odabir za ovu predstavu te da je napravljena prava ambijentalna predstava kakvu igre i zaslužuju. Druga dramska premijera Marin Držić - Viktorija od neprijatelja prema dramaturškom konceptu Hrvoja Ivankovića, u režiji Ivice Boban i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla u parku Umetničke škole postavljena je povodom 450. godišnjice od smrti velikog dubrovačkog komediografa Marina Držića, skupljajući simpatije publike i unisone pohvale kritike. Zabeleženi su medijski naslovi kako se radi o dramskoj Viktoriji od Igara te velike pohvale sjajnoj glumi Ozren Grabarić koji u predstavi igra samog Držića, ali i ključne likove njegovog opusa. Večernji list tako objavljuje kako je ono što Grabarić radi u Viktoriji istinska umetnost koja zaslužuje esej o glumačkom umeću, a ne samo usputnu rečenicu u prikazu.

Pogledajte još