Ministri EU danas možda i o mandatu Fejta

BRISEL, 22. februara 2010. (Beta) - Šefovi diplomatija Evropske unije danas, na zasedanju u Briselu, treba da potvrde mandate specijalnim predstavnicima EU u svetu, rekli su novinarima zvaničnici Saveta ministara EU.

Oni su naveli da to treba da obuhvati i produženje šestomesečnog mandata posebnog izaslanika na Kosovu Pitera Fejta, ali se njegovo ime i funkcija ne pominju u pripremnom dokumentu Saveta ministara EU koji su dobili novinari.

U pripremnom dokumentu se navodi da će mandat na šest meseci biti produžen specijalnim predstavnicima EU za Južni Kavkaz, Moldaviju, mirovni proces na Bliskom istoku, krizu u Gruziji, područje Velikih jezera u Africi, Srednjoj Aziji, Bosni i Hercegovini i Sudanu.

U okviru priprema za sastanak šefova diplomatija EU su se čule tvrdnje da neke članice Unije, koje nisu priznale Kosovo, smatraju da možda ne bi bilo na mestu produžavati Fejtu mandat EU na Kosovu, jer on ne može biti neutralan u odnosu na kosovski status zato što je ujedno i šef Međunarodne civilne kancelarije, koju su formirale zapadne zemlje koje su priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.