Digital 2017 - Zoran Cvetanović: Neophodno je imati dobre filmove, jer bez njih, ni najbolja tehnologija ne znači puno

Ovogodišnji - #Digital2017 - trajaće 2 dana - 07. i 08. septembra (četvrtak i petak) i okupiće najznačajnija imena iz ovih oblasti iz celog regiona kao i brojne goste iz inostranstva.

Konferencija se održava u Hotelu Metropol u Beogradu.

Ovogodišnju konferenciju otvoriće prvog dana - Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije i Džulija Patriša Fini, ambasadorka Australije u Beogradu, a drugog dana - Branko Ružić, ministar uprave i lokalne samouprave u Vlade Republike Srbije i Alona Fišer-Kam, ambasadorka Izraela u Beogradu

Tokom dva dana u okviru devet panela i nekoliko studija slučaja i prezentacija, stručnjaci iz različitih oblasti govoriće o trendovima u telekomunikacijama, medijima i tehnologiji, budućnosti filma i bioskopa u digitalnom dobu, revolucijama na društvenim mrežama, marketinškoj i medijskoj sceni i njenoj budućnosti, kao i o kriznom komuniciranju, Uberu, gorućim temama IT scene i drugo.

Prvog dana konferencije u panelu "Ponovo radi bioskop: Kako da Đenka preživi 2017." učestvovaće i Zoran Cvetanović, osnivač i direktor ART VISTA, sa kojim smo razgovarali u susret konferenciji:

Sa kakvim problemima danas se susreće distribucija domaćih filmova? Filmova je sve više, premijere su pune... da li je slika takva?

- Najveći problem u distribuciji filmova u Srbiji predstavlja malo trzište sa skromnom bioskopskom infrastrukturom i niskom cenom ulaznica. Prosečan broj odlazaka u bioskop, na godišnjem nivou, u Srbiji je 0,5 po glavi stanovnika (cca 3.500.000 prodatih ulaznica na godišnjem nivou), što je pet puta manje nego u zapadnoj Evropi gde je prosek 2,5 odlaska po glavi stanovnika. Ipak, protekla bioskopska sezona (septembar 2016 – maj 2017. ) je za domaće filmove bila jedna od najuspešnijih, u novijoj istoriji, sa preko 1.100.000 prodatih ulaznica. Razlog za ovako dobar rezultat je, pre svega, veliki broj komercijalnih bioskopskih filmova. Najgledaniji su bili "Stado", "Zona Zamfirova 2", "Biser Bojane", "Santa Marija della Salute", "Jesen samuraja", "Vojna akedemija 3" i na "Na mlečnom putu".

S druge strane čini se i da se produkcije na dobar način bave zaštitom autorskih prava jer je mnoge domaće filmove teško pronaći na internetu?

- Postoje načini zaštite filmova i specijalizovane agencije koje se time bave. Nažalost, i dalje ima piratskih sajtova na kojima se mogu naći domaći filmovi i nije im lako stati na put. Borba protiv piraterije je stalni proces.

Kako generalno ocenjujete rad bioskopa danas? Da li su digitalne filmske platforme mnogo uticale?

- Većina novih multiplexa, kao i renoviranih starih bioskopa posluje dobro. Takođe i Mobil 3D mreža, koja je prisutna u velikom broju gradova širom Srbije i Crne Gore, radi sa velikim uspehom. U svakom slučaju ima puno prostora za poboljšanje bioskopske mreže. Digitalne filmske platforme, svakako, utiču na smanjenje posete bioskopima, ali ometajućih faktora je uvek bilo (VHS, DVD, kućni bioskop). Uprkos svim ovim izazovima, bioskop je preživeo, jer je izlazak u bioskop socijalni događaj sa potpuno drugačijim iskustvom gledanja filma. Bioskopi i dalje imaju prvenstvo prikazivanja filmova u odnosu na ostale formate, što im daje značajnu prednost i ekskluzivnost.

Šta očekujete da će se promeniti i u kom smeru će ići bioskopska industrija i distribucija u narednom periodu?

- U narednom period očekujem izgradnju još nekoliko modernih bioskopa u Srbiji. Svetski trend je ulaganje u najnovije digitalne tehnologije koje omogućavaju vrhunsku sliku i zvuk koji možete doživeti samo u bioskopu. Upravo zbog toga posetioci i dolaze u bioskope. Mnogo pažnje se posvećuje i komforu (razni modeli udobnih fotelja), kao i asortimanu hrane i pića koji se mogu konzumirati tokom projekcije filma. Naravno, uz sve gore navedeno, neophodno je imati dobre filmove, jer bez njih, ni najbolja tehnologija ne znači puno.

Program, učesnike, informacije o prijavi i kotizacijama možete pronaći na zvaničnom sajtu www.digital2017.rs, a kotizacije kupiti i putem www.gigstix.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.