DANAS JE VELIKA GOSPOJINA: Dame, obavezno uberite borovnice!

Širom Srbije danas se obeležava Velika Gospojina, dan kada se majka Isusa Hrista uspela na nebo. Prema narodnom verovanju, vernici danas ne smeju započinjati bilo kakav posao, a to posebno važi za žene, jer je Bogorodica njihov zaštitnik.

Pripadnice lepšeg pola, pogotovo majke, moraju se odmoriti od kućnih obaveza i zabranjeno im je da obavljaju ručne poslove. Običaj je da se 28. avgusta beru biljke i borovnice, jer se smatra da će imati posebna lekovita svojstva, ali i da će doneti zdravlje i blagostanje u dom. Takođe, Velika Gospojina je zaštitnica bolesnih, s toga oni idu na izvore lekovitih voda da se umiju.

Postoji verovanje, ako se danas popije voda pomešana sa sastruganom bojom sa ikone Bogorodice, na taj način se mogu izlečiti mnoge ženske bolesti i to povoljno utiče na plodnost kod žena.

Dani Velike Gospojine se već tradicionalno obeležavaju u Novom Bečeju, kada se četiri dana održavaju koncerti, organizuju takmičenja u pripremi hrane, a otvoreni su i štandovi na kojima se prodaju ručno pravljene stvari starih zanata.

Izvor: Alo!
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još