ONI NISU SLUŽBENA LICA: Srbija dobila prve profesionalne upravnike zgrada!

Profesionalni upravnici predviđeni su Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada, koji je stupio na snagu 1. januara ove godine.
- I donošenje Zakona i sve što smo uradili za osam meseci govoru da je Srbija dugo i željno čekala propis koji će poboljšati ambijent stanovanja i rešiti nagomilane probleme - rekla je Atanackovićeva koja je, sa potpredsednikom PKS Nemanjom Žugićem uručila licence upravnicima.

U tome će, istakla je, pomoći profesionalni upravnici zgrada koji će biti spona između građana i zakona, kako bi se vratila sloga u zgrade a narušeni komšijski odnosi približe. Atanackovićeva je naglasila da su procene da je potrebno oko 10.000 profesionalnih upravnika, kako bi svaka zgrada mogla da dobije tu uslugu. Odgovarajući ja pitanja novinara, Atanacković je rekla da će obuke biti organizovane dok za to bude bilo interesovanja. Pojasnila je da stanari imaju mogućnost da izaberu upravnika među stanarima ili da ugovorom angažuju profesionalne upravnike. Njihova prava i obaveze regulišu se tim ugovorom, a njihovo ovlašćenje je da zastupaju interese stanara. U zgradama u kojima do kraja godine ne bude izabaran ili angažovan profesionalni upravnik zgrade, biće postavljen prinudni upravnik dok se stanari ne dogovore. Atanackovićeva je podvukla i da profesionalni upravnici nemaju status službenog lica.

Izvor: Tanjug
Foto: pexels.com/Ilustracija

Pogledajte još