Book Talk 2017 - Nenad Šaponja: Teško da izdavaštvo može da cveta u zemlji koja nije završila tranziciju

Tokom 14 panela, koji se održavaju paralelno u dva prostora, učesnici će govoriti o problemima izdavaštva danas, Deklaraciji o zajedničkom jeziku, književnoj kritici i novinarstvu u digitalnom dobu, kao i kreativnom pisanju u eri novih medija, pripremama Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, jugoslovenskom književnom nasleđu, putopisnoj, skandinavskoj, erotskoj književnosti, domaćoj fantastici i drugim temama.

U panelu "Šta nam treba u 2018: Tradicionalni „Book Talk“ panel izdavača" učestvuje i Nenad Šaponja, urednik i izdavač u izdavačkoj kući Agora, sa kojim smo razgovarali u susret konferenciji:

Vaša izdavačka kuća objavljuje visoko kvalitetnu savremenu prozu. Da li ovako profilisane izdavačke kuće imaju svoje zasluženo mesto na izdavačkoj sceni?

- Oni do kojih treba da dodju ovakve knjige svakako znaju o čemu se radi. Dakle, u glavama tih ljudi sigurno smo na mestu koje nam pripada.

Ko je prosičan čitalac knjiga koje izdajete?

- Radoznao, pronicljiv, iskren, emotivan,... onaj koji oseća dovoljno duboko stvari ovoga sveta i koga je nemoguće obmanuti...

Kako vidite izdavačku scenu u Srbiji danas? Da li ima dovoljno izdvača, kakav je izbor naslova, šta je ono što se plasira i ko to i na koji način popularizuje književnost?

- Teško da izdavaštvo može da cveta u zemlji koja nije završila tranziciju, u kojoj je ekonomija izrazito loša, a bruto nacionalni dohodak i prosečne plate nedopustivo niske. Broj novoizašlih knjiga, od 1989. i vremena SFRJ, pa do danas, skoro tri decenije kasnije, smanjio se sa 14.500 novih naslova, na 3-4 hiljade u Srbiji (a zbirno u zemljama bivše Jugoslavije na oko 8.000), što znači da nam se kao čitaocima mogućnost koju bi trebalo da nam nude izdavači smanjila na četvrtinu u odnosu na pre 30 godina. Ovi podaci govore sami za sebe - dovoljno naslova nemamo, a verovatno ni izdavača. A kada pogledate i ono što imamo, kako se to plasira, kako vredne stvari prolaze neprimećeno u medijima i u knjižarama, shvatićete da je situacija suštinski još gora od nego što nam pokazuju prethodne brojke.

Gde vidite ulogu države u svemu ovome, odnosu prema književnosti, autorima, izdavačima...?

- Država mora da postavi okvire za ravnopravnu tržišnu utakmicu s jedne strane, a s druge, s obzirom da knjiga nije samo roba i da izdavači nisu (odnosno, ne bi smeli samo to da budu) samo tržišne funkcije,država mora naći način da pospeši i pomogne prouizvodnju novih i očuvanje postojećih kulturnih vrednosti. Sve to nije tako teško,ako se to želi. Treba samo pogledati kako to rade zemlje koje drže do sebe i svoje kulture. U suprotnom, i dugoročno, sa nestankom naše kulture (što je očita tendencija), nestaće nam i država.

Kao i prethodne dve godine, i ove će Book Talk konferenciji prethoditi “Nedelja knjige” tokom koje će biti sprovedena akcija deljanja besplatnih knjiga u gradskom prevozu. Svi građani koje volonteri zateknu da čitaju knjige u gradskom prevozu dobijaće besplatne knjige na poklon.

Walk&Talk: Razgovor sa omiljenim piscem tokom šetnje Novim Sadom održaće se takođe i ove godine. Učesnici konferencije su prošle godine imali priliku da se druže sa Isidorom Bjelicom, prošetaju gradom i uživaju uz kafu i kolače u gradskoj poslastičarnici. Posetioci mogu da pišu sa kim bi od učesnika konferencije voleli da se druže na mejl adresu walktalk@color.rs i tako saznaju i termin šetnje.

Ovogodišnjoj konferenciji prethodi izbor za „Sliku Novog Sada 2017.“. Novosadske javne ličnosti i čitaoci portala NShronika mogu da glasaju za najlepšu sliku, a proglašenje pobedničke slike biće održano na samoj konferenciji. Kriterijum je bio da se slika nalazi u stalnoj postavci nekog od novosadskih muzeja ili galerija ili da je na njoj novosadski motiv. Sledeće godine “Book Talk” pokrenuće akciju – “Novi Sad čita jednu knjigu”.

Tradicionalno, kotizacije za studente književnosti su besplatne. Prijavu i kopiju važećeg indeksa potrebno je poslati na mejl adresu jelena.jahura@color.rs.

Svi zainteresovani mogu da kupe kotizacije putem Gigstix mreže - info na ovom linku ili putem zvaničnog sajta www.color.rs/booktalk2017

Konferenciju organizuju Color Media Communications, HBO Color Media Events, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, a prijatelj konferencije je Erste banka.

Pogledajte još