Lokalne frekvencije za crkvu

BEOGRAD, 11. maj 2007. (FoNet) - Predsednik Upravnog odbora Republičke radiodifuzna agencija, Nenad Cekić, rekao je, na sastanku sa predstavnicima više eparhija Srpske pravoslavne crkve, da crkva, kao deo civilnog sektora, ima pravo na lokalne frekvencije, za koje ne plaća naknadu za emitovanje programa.

"Ukoliko želite širu pokrivenost, ostaje vam mogućnost umrežavanja više lokalnih stanica, i po zakonu možete dnevno da emitujete tri sata zajedničkog programa, a uz našu dozvolu i više" rekao je on.

Povodom polemike nastale u javnosti o gašenju radio-stanice "Glas crkve", Cekić je kao neistinite ocenio izjave da RRA diskriminiše Srpsku pravoslavnu crkvu.

"Problem je nastao zbog jedne piratske radio-stanice, čiji status u crkvi mi nije jasan, ali je izvesno da to nije glasilo cele SPC. Morali smo da reagujemo jer je to bila jedina piratska radio-stanica na području Beograda", objasnio je on.

Prema njegovim rečima, veoma je problemtičan način na koji je vršen pritisak na RRA u tom slučaju, kao i činjenica da su predstavnici "Glasa crkve" slomili pečat RRA, što je krivično delo.

Slučaj "Glasa crkve" nije usamljen. Radio Marija ima takođe nelegalne predajnike, ali su oni na područjima gde još nije završen konkurs, pa ih nismo dirali. Mi smo već razgovarali s predstavnicima katoličke crkve i skrenuli im pažnju na to, objasnio je Cekić.

On je najavio da će slične sastanke o načinima konkurisanja za lokalne frekvencije organizovati i s predstavnicima drugih verskih zajednica, koje budu zainteresovane da učestvuju u radiodifuziji.

Vladika Porfirije, koji je član UO RRA, rekao je da konkurs traje do 18.juna i da će pravne službe RRA pomoći zainteresovanim eparhijama da prikupe potrebnu dokumentaciju.

Odgovarajući na pitanje jednog od predstavnika SPC da li  i crkvena opština može da bude podnosilac zahteva za frekvenciju ili to mora da bude eparhija, vladika Porfirije je objasnio da je to moguće uz dopuštenje nadležnog vladike.

Sastanku su prisustvovali predstavnici šumadijske, žičke, sremske, niške, valjevske i raško-prizrenske eparhije, kao i Bogoslovskog fakulteta u Kragujevcu.

Pogledajte još