Book Talk 2017 - Anđelka Cvijić: Književnoj kritici je mesto u ćošku, tamo ju je gurnula sve gora kulturna politika

Tokom 14 panela, koji se održavaju paralelno u dva prostora, učesnici će govoriti o problemima izdavaštva danas, Deklaraciji o zajedničkom jeziku, književnoj kritici i novinarstvu u digitalnom dobu, kao i kreativnom pisanju u eri novih medija, pripremama Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, jugoslovenskom književnom nasleđu, putopisnoj, skandinavskoj, erotskoj književnosti, domaćoj fantastici i drugim temama.

U panelu "Kako pišemo o onome što je napisano: Književna kritika i novinarstvo u digitalnom dobu" učestvovaće i Anđelka Cvijić, novinar, prevodilac i književni kritičar, sa kojom smo razgovarali u susret konferenciji:

Gde je mesto književnoj kritici danas i koliko je značajna?

- Mesto joj je u ćošku, tamo ju je gurnula sve gora kulturna politika proteklih decenija koja je sve samo ne stimulativna. Ne samo za kritiku već, na prvom mestu, za umetnost u celini. Gurnula ju je sve gora prosvetna politika proteklih decenija koja donosi inflaciju poluznanja, većeg neprijatelja od neznanja. Gurnula ju je i inflacija reči novogovora koji mnogo priča, a malo kaže. Gurnuo ju je i potpuni gubitak vrednosnih kriterijuma u svim sferama društva. I još mnogo toga.

Kako je na književnu kritiku uticala digitalna reforma?

- Ne mislim da je digitalna reforma išta bitno promenila po pitanju vrednosti, i stanja u kojem se nalazi naša književna kritika. Ona je samo donela lakšu i bržu komunikaciju, mnoštvo podataka koji su lako dostupni. Važno je, međutim, imati rezervu prema njima, i ne manipulisati, jer uvek treba imati na umu da su svi ti podaci svima dostupni. Da ne bude posle lažnih kritika, kao što su lažne diplome…

Smatrate li da književna kritika treba da promeni svoj oblik, formu, način pripovedanja, kako bi uhvatila korak s vremenom?

- Svakako, ali zavisi za koji je medij pisana. Vizuelni, kao i govorni mediji ne trpe dugačke tekstove, još manje “težak” stil čiji autor više pažnje pridaje prikazivanju sopstvene pameti nego onog o čemu piše. Ni štampani mediji, s obzirom na sve manji prostor koji se posvećuje kulturi, ne mogu sebi da dozvole luksuz da objavljuju duge tekstove. Takva vrsta književne kritike piše se za stručne časopise. A njih je sve manje. Ili, u ovom vremenu, za blogove koje pišu književno-kritičarski eksperti. A priča o časopisima nas dovodi do Vašeg prvog pitanja. I kulturne, i prosvetne politike, itd., itd…

Kao i prethodne dve godine, i ove će Book Talk konferenciji prethoditi “Nedelja knjige” tokom koje će biti sprovedena akcija deljanja besplatnih knjiga u gradskom prevozu. Svi građani koje volonteri zateknu da čitaju knjige u gradskom prevozu dobijaće besplatne knjige na poklon.

Walk&Talk: Razgovor sa omiljenim piscem tokom šetnje Novim Sadom održaće se takođe i ove godine. Učesnici konferencije su prošle godine imali priliku da se druže sa Isidorom Bjelicom, prošetaju gradom i uživaju uz kafu i kolače u gradskoj poslastičarnici. Posetioci mogu da pišu sa kim bi od učesnika konferencije voleli da se druže na mejl adresu walkandtalk@color.rs i tako saznaju i termin šetnje.

Ovogodišnjoj konferenciji prethodi izbor za „Sliku Novog Sada 2017.“. Novosadske javne ličnosti i čitaoci portala NShronika mogu da glasaju za najlepšu sliku, a proglašenje pobedničke slike biće održano na samoj konferenciji. Kriterijum je bio da se slika nalazi u stalnoj postavci nekog od novosadskih muzeja ili galerija ili da je na njoj novosadski motiv. Sledeće godine “Book Talk” pokrenuće akciju – “Novi Sad čita jednu knjigu”.

Tradicionalno, kotizacije za studente književnosti su besplatne. Prijavu i kopiju važećeg indeksa potrebno je poslati na mejl adresu jelena.jahura@color.rs.

Svi zainteresovani mogu da kupe kotizacije putem Gigstix mreže - info na ovom linku ili putem zvaničnog sajta www.color.rs/booktalk2017

Konferenciju organizuju Color Media Communications, HBO Color Media Events, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, a prijatelj konferencije je Erste banka.

Pogledajte još