Nikolić podneo ostavku

BEOGRAD, 13. maja 2007. (Beta) - Tomislav Nikolić podneo je večeras, posle višečasovne rasprave o predlogu za njegovo razrešenje, ostavku na mesto predsednika Skupštine Srbije.

Podnoseći ostavku Nikolić je rekao da prihvatajući predlog da bude na čelu parlamenta nije bio 'naivan, već samo pošten', a da 'poštene uvek možete da prevarite'.

Ali, 'pošteni nikad neće prevariti vas', poručio je Nikolić, koji je je optužio lidera DSS Vojislava Koštunicu da je izneverio njihov raniji dogovor.

Nikolić je naveo da je prilikom dogovora o preuzimanju vođenja skupštine bio čak 'prisiljen' da predsedniku DSS obeća da neće podneti ostavku kada to od njega budu 'tražili iz Demokratske stranke'.

Nikolić je rekao i da mu je tom prilikom preneta Koštuničina ocena da 'Srbiji treba patriota na čelu Skupštine, koji neće izdati Kosovo'.

On je izjavio i da ga je na mesto predsednika izabrao srpski narod, a da su ga 'smenili Brisel i Vašington'.

Po poslovniku, do izbora novog predsednika predsedavanje skupštini preuzeće najstariji potpredsednik, a to je Milutin Mrkonjić [SPS].

Sednica je posle podnošenja ostavke prekinuta i biće nastavljena u ponedeljak u 10 sati raspravom o Predlogu zakona o ministarstvima.

Predlog za razrešenje Nikolića podnelo je 128 poslanika DS, DSS-NS i G17 plus. DS je sinoć predložila i izbor novog predsednika Olivera Dulića, ali je povukla taj predlog posle brojnih ukazivanja na povredu poslovnika zbog predloga da se objedinjeno raspravlja o razrešenju i izboru.

Rasprava o razrešenju, koju su obeležila reklamiranja povreda poslovnika, zahtevi da ostavku podnese Boris Tadić, ukazivanje na vlast DOS-a, analize spoljnopolitičkih odnosa Srbije i odnosa sa EU, SAD i Rusijom, kao i često ukazivanje na rešavanje statusa Kosova i Metohije, trajala je sa prekidima od sinoć u 20.30.

SRS je tokom rasprave optuživala DSS da je izneverila obećanja data u ponedeljak 7. maja, kada je ta stranka, uz SRS i SPS podržala izbor Nikolića, kao predstavnika najbrojnije poslaničke grupe, za predsednika parlamenta.

Liberalno demokratska partija takođe je uglavnom kritikovala DSS, ali i DS, zbog saradnje sa DSS-om.

Preokret u toku sednice je nastao posle pauze u 16 sati, zakazane kada je SPS zatražio da potpredsednik iz DSS-a nastavi predsedavanje sednici, kako niko ne bi optuživao SPS i Mrkonjića da su uticali na to da li će u roku biti izabrana ili neće biti izabrana vlada.

Na sastanku šefova poslaničkih grupa sa Nikolićem dogovoren je dalji tok sednice u naredna dva dana.

Posle sastanke, Čedomir Jovanović sa govornice je saopštio da su se šefovi poslaničkih grupa dogovorili da se u ponedeljak od 10 do 14 obavi završi o Zakonu o ministarstvima, a potom, po isteku roka od 24 sata, u utorak od 14 do 18 i rasprava o amandmanima, da bi u utorak od 18 do ponoći, kada ističe rok, bila izabrana vlada.

DS je u međuvremenu povukao predlog za izbor Olivera Dulića za novog predsednika parlamenta. Predlog će ponovo biti podnet posle izbora vlade.

Pogledajte još