Italijanska pijanistkinja Elisa Tomelini specijalna gošća prvog "Franc List Festa" u Kaštelu Ečka

Vlastelin Lukač Lazar kupio je na licitaciji pustaru Ečku 1781. godine i tu izgradio crkvu i osnovao naselje za svoje podanike. Dvorac „Ečka“ početkom XIX veka podigao je Lukin sin, Agošton Lazar i on je najzaslužniji za njegovo otvaranje 1820. godine. Na svečano otvaranju svirao je Franc List, tada devetogodišnji dečak, kasnije slavni kompozitor. Otvaranju je prisustvovao i čuveni grof Esterhazi, najbogatiji i najugledniji vlastelin u Ugarskoj.

Uoči 200. godišnjice od tog događaja, održaće se prvi "Franc List Fest", a mladi talenti u klasičnoj muzici (vokalna muzika, instrumentalna muzika i vokalno-instrumentalna muzika) nastupiće u Kaštelu Ečka.

Specijalna gošća festivala je italijanska pijanistkinja Elisa Tomelini. Kao pijanističko čudo od deteta, Elisa je bila je hvaljena od istaknutih muzičara, pobeđivala na međunarodnim takmičenjima i odvek bila atipična muzičarka, opirući se dogmama i akademskom kontekstu. U određenom trenutku svog umetničkog puta napustila je militantni koncertantizam kako bi se tokom višegodišnjeg studijskog odsustva u potpunosti posvetila istraživanju planina na raznim kontinentima. Godinama je živela u regionu Valle d’Aosta, u Breuilu baveći se penjanjem, skijanjem i alpinizmom, te je, samostalno ili u društvu prijatelja-alpinističkih vodiča, putovala svetom ne bi li upoznala i popela se na planine južne Amerike, SAD-a, Nepala, severne Afrike. Po povratku muzičkim aktivnosti ponovo se vratila i nastupima, snimila je i dalje snima nosače zvuka cenjene i prihvaćene od publike i kritike. Redovno sarađuje sa zanimljivim umetničkim ličnostima iz sveta muzike, ali i šire. Zaljubljena u planine i iskusna alpinistkinja, Elisa je izuzetna umetnica koja svoj pristup klasičnoj muziki nastoji modernizovati, odvodeći muziku na nekonvencionalna mesta i lokacije: kada je u mogućnosti, svoju muziku izvodi u prirodi pred pejzažima od kojih zastaje dah, daleko od koncertnih dvorana i pozornica.

Ugledni britanski list The Guardian opisao je Elisu Tomelini kao jedan od najsvetlijih talenata generacije mladih pijanista. Elisa, rodom iz Đenove, počela je s učenjem klavira kada je imala pet godina pod vođstvom Lidie Arcuri Baldecchi. Nastavila je studije klavira uz Ilonku Deckers-Kuszler u Milanu i Lauru Palmieri u Veroni; sa šesnaest godina primljena je na prestižnu akademiju "Incontri col Maestro" u Imoli, gde su je poučavali Alexander Lonquich, Riccardo Risaliti, Franco Scala, Joaquín Achúcarro i Piero Rattalino. Pohađala je i brojne majstorske kurseve prestižnih majstora kao što su Maurizio Pollini, Svjatoslav Richter, Lazar Berman. Diplomirala je s odličnim ocenama i pohvalama na Konzervatoriju Giuseppe Verdi u Milanu 1997. godine nakon čega nastavlja studije kod Vincenza Balzanija, s kojim proširuje svoj repertoar i usavršava instrumentalnu tehniku. Pobedila je ili je bila nagrađena na brojnim međunarodnim takmičenjima, uključujući ‘Viotti Valsesia’, ‘Concorso di Cantù’ i ‘Concorso Città di Pavia’, da spomenemo samo nekoliko. Magazin Time definisao je Elisu Tomelini kao obećavajuću nadu italijanskog pijanizma. Nastupala je na recitalima i uz orkestre u Italiji i inostranstvu na mnogim koncertnim scenama, uključujući i Societa' dei concerti u Milanu, Teatro Carlo Felice u Genovi, Orkestar filharmonijskog teatra u Veroni, a gostovala je i na turnejama u Sloveniji, Mađarskoj i Rumuniji. Nekoliko njenih koncerata emitovano je na RAI Radio 3. Nakon slobodnog studijskog razdoblja tokom kojeg je nekoliko godina živela u Alpama gde je razvila strast prema trekkingu i planinarenju, da bi naknadno nastavila s istraživanjem i osvajanjem planina u najudaljenijim delovima sveta, Elisa se vratila koncertiranju debijem u Kennedy Centru u Washingtonu, te u dvorani Gewandhaus u Leipzigu. Snimala je za etiketu Vermeer, a njen najnoviji nosač zvuka za etiketu Piano Classics u potpunosti je posvećen neobjavljenim delima Sergeja Rachmaninova, uključujući novopronađenu Suitu u d-molu i druge rane radove. Aktivna i u kamernoj muzici, Elisa je sarađivala s Andreom Bacchettijem, Olafom Jhon Laneri, Giuliom Plotina, Cristianom Rossi, Lucom Franzetti, Bin Huangom i Massimom Quarta. Elisa Tomelini posvećuje se širokom repertoaru u rasponu od romantičarskog i ruskog - kojem često posvećuje čitave recitale - do novih žanrova, na primer Tango Nuevo, dela Astora Piazzolle koja izvodi u sopstvenim aranžmanima. Elisa Tomelini virtuozna je pijanistkinja koju svakako treba poslušati.

Festival je revijalnog karaktera i u njemu mogu da učestvuju svi solisti, horovi i orkestri sa teritorije Srbije i zemalja regiona.

Učesnici mogu da se prijave na mejl: franzlisztfest@color.rs i tom prilikom dostave podatke o izvođaču (izvođačima), naziv dela koje žele da izvedu i kontakt telefon.

Pogledajte još