Stručnjaci objašnjavaju šta vam vaš pas poručuje svojim ponašanjem

Psi rade isto to, posmatraju vlasnike i po izrazu lica i boji glasa zaključuju kakve su volje i hoće li dobiti omiljenu poslasticu, ići u šetnju ili su nešto skrivili. Ovo je devet znakova na osnovu kojih možete prepoznati šta mu je tog trenutka na umu.

Velike "šteneće" oči

Ovakav izraz lica, sa širom otvorenim očima i lagano nagnutom glavom, može se nazvati klasikom jer ga psi uvek koriste kad nešto žele, recimo, da im dobacite zalogaj dok ručate.

Svuda vas prati

Idu za vama čak i kad krenete u WC. Ako vrata od toalete nisu zatvorena, pas će sesti pored vlasnika i čekati, sasvim opušteno, dok ne završi. Po rečima veterinara, to rade instinktivno osećajući da treba da slede vlasnika.

Donosi vam poklon

Na primer, u zubima će vam doneti najdražu lopticu da se zajedno igrate. Psi vole interakciju i vole da podelite osećaj radost s vlasnicima. Ako lopticu ignorišete, misliće da vam se poklon ne dopada, pa će vam ubrzo ponuditi svoju drugu igračku.

Želi maženje nakon obroka

Psi se tada osećaju veoma zadovoljno jer su im stomačići puni, na toplom su, okruženi porodicom. To pokazuju time što žele da se maze s vama, pa čak i kada možda niste raspoloženi, oni će vam gurati glavu u krilo i strpljivo čekati.

Liže vas po licu

Ližući vas po licu ili nekom drugom delu tela, psi pokazuju da su poslušni, a tako umanjuju svoj osećaj stresa i izražavaju ljubav.

Teši vas kad ste tužni

Psi dobro znaju kada s vlasnicima nešto nije kako treba ili kada se osećaju tužno. Oni nepogrešivo čitaju govor tela. U takvim situacijama pokušavaju da uteše vlasnika, možda stavljanjem glave u krilo, dodirivanje šapom, ležanje na nogama.

Ušunja vam se u krevet

Ne postoji pas koji ne bi bio najsrećniji na svetu da može da spava sa svojim vlasnikom na krevetu, zalepljen za njega, kao u čoporu. Iz toga razloga vole da se ušunjaju u krevet i kad znaju da ne smeju - isplati se reskirati za nekoliko trenutaka uživanja. Osim toga, i oni vole da im je mekano pod guzom.

Podiže šapu i gleda vas

To znači da je veoma raspoložen za igru ili da je gladan. Ponekad to rade i kad vide nešto zanimljivo u svom okruženju.

Naslanja se na vas

Ako se pomalo nametljivo naslanja na vlasnika, time pokazuje da mu je potrebno malo ljubavi, nežnosti i zagrljaja. Kao i ljudi, i psi vole kada je pažnja usmerena prema njima i tada se tope od miline.

Izvor: Kurir
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još