Book Talk 2017 - Žana Poliakov: Nije jednostavno odgovoriti koliko Žane Poliakov ima u njenim knjigama

Tokom 14 panela, koji se održavaju paralelno u dva prostora, učesnici će govoriti o problemima izdavaštva danas, Deklaraciji o zajedničkom jeziku, književnoj kritici i novinarstvu u digitalnom dobu, kao i kreativnom pisanju u eri novih medija, pripremama Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, jugoslovenskom književnom nasleđu, putopisnoj, skandinavskoj, erotskoj književnosti, domaćoj fantastici i drugim temama.

U panelu "Od egzibicionizma do autofikcije: Ima li književnosti bez ličnog, ima li političkog u ispovednom" učestvovaće i Žana Poliakov, književnica, urednica, kolumnistkinja, internet pionir, bavi se pitanjem digitalnog doba, kopije i originala, konzumerističkog društva i new age filozofijom, sa kojom smo razgovarali u susret konferenciji:

Vaše knjige su veoma motivacione. Koliko u njima ima Žane Poliakov?

- Dobro pitanje, a ko je uopšte Žana Poliakov i koliko je ima u knjigama Žane Poliakov? 🙂 Svidja mi se ovo montipajtonovsko pitanje, al stvarno nije jednostavno odgovoriti, krckalica za mozak 🙂

Da li mislite da je moguće pisati, a da u napisanom nema baš ničeg ličnog?

- Kad pišemo ili kad stvaramo bilo šta, mi smo svojevrsni “kanali“ kroz koje ideje prolaze, mi ih samo zapisujemo. Tako da je sve lično i ništa ne mora da bude, nekad me neka priča juri i “napada“ toliko da moram da sednem da je napišem. Neki likovi vam se “usele“ u mentalni prostor i traže da budu zapisani. Posle me jure neki stvarni ljudi koji se prepoznaju u napisanom 🙂 Tako da mislim da to ima li nečeg ličnog ili ne zapravo za dobru priču uopšte nije ni važno. Važna je priča.

Veoma ste aktivni onlajn i putem vašeg sajta i putem društvenih mreža. Bliži li se nestanak knjizi ako uzmemo u obzir da su svi "na mrežama"?

- Tja, tu smrt knjiga, autora i svega slušamo svako malo, no mi živimo u nekim paralelnim dimenzijama gde očigledno sve može da postoji. Što da ne? Da stvar bude još smešnija ja sam zapravo i počela u digitalnim medijima, taj sajt cyberkuhinja postoji od 1996. godine, nije šala pre 20 godina, onda sam tek pre desetak godina ušla u analogne medije i počela da objavljujem i knjige. Sad postoji sve zajedno i mislim da se odlično nadopunjuju. Knjige su, za mene, magični talismani, to što dobijemo u interakciji sa knjigom nije isto kao interakcija na društvenim mrežama. Drugačije su ali su podjednako važni, nekad sam više analogni romantični i nostalgični tip knjiškog moljca a nekada hakerska ikona koja osvaja sajberspejs brzinom svetlosti, skuplja podatke i širi ih. Nije li zbog toga fantastično ovo vreme u kome živimo!

Kao i prethodne dve godine, i ove će Book Talk konferenciji prethoditi “Nedelja knjige” tokom koje će biti sprovedena akcija deljanja besplatnih knjiga u gradskom prevozu. Svi građani koje volonteri zateknu da čitaju knjige u gradskom prevozu dobijaće besplatne knjige na poklon.

Walk&Talk: Razgovor sa omiljenim piscem tokom šetnje Novim Sadom održaće se takođe i ove godine. Učesnici konferencije su prošle godine imali priliku da se druže sa Isidorom Bjelicom, prošetaju gradom i uživaju uz kafu i kolače u gradskoj poslastičarnici. Posetioci mogu da pišu sa kim bi od učesnika konferencije voleli da se druže na mejl adresu walkandtalk@color.rs i tako saznaju i termin šetnje.

Ovogodišnjoj konferenciji prethodi izbor za „Sliku Novog Sada 2017.“. Novosadske javne ličnosti i čitaoci portala NShronika mogu da glasaju za najlepšu sliku, a proglašenje pobedničke slike biće održano na samoj konferenciji. Kriterijum je bio da se slika nalazi u stalnoj postavci nekog od novosadskih muzeja ili galerija ili da je na njoj novosadski motiv. Sledeće godine “Book Talk” pokrenuće akciju – “Novi Sad čita jednu knjigu”.

Tradicionalno, kotizacije za studente književnosti su besplatne. Prijavu i kopiju važećeg indeksa potrebno je poslati na mejl adresu jelena.jahura@color.rs.

Svi zainteresovani mogu da kupe kotizacije putem Gigstix mreže - info na ovom linku ili putem zvaničnog sajta www.color.rs/booktalk2017

Konferenciju organizuju Color Media Communications, HBO Color Media Events, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, a prijatelj konferencije je Erste banka.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.