Ebi roud zdanje od istorijskog značaja

LONDON, 23. februara 2010. (Beta-AP) - Britansko ministarstvo kulture proglasilo je studio Ebi roud u Londonu zdanjem od istorijskog značaja.

Tom odlukom, muzički studio u kojem su snimali "Bitlsi" ne može da promeni izgled i namenu bez dozvole vlade. Diskografska kuća EMI saopštila je u nedelju da neće prodati muzički studio Ebi roud, posle mnogobrojnih kritika njene najave eventualne prodaje jedne od vodećih turističkih atrakcija Londona. Ljubitelji muzike burno su reagovali kada je kompanija EMI prošle sedmice saopštila da razmatra mogućnost prodaje studija. Pol Makartni je izrazio nadu da će Ebi roud biti spasen, a organizacija Nešenel trast, koja vodi brigu o baštini, najavila je pokretanje kampanje za spas studija.

EMI, za koju pored ostalih snimaju "Koldplej", Lili Alen i Robi Vilijams, u finansijskim je problemima od kada ju je 2007. otkupila kompanija Tera firma kapital partners. Ebi roud je od 1960-ih jedan od najpoznatijih rok studija. Među albumima koji su u njemu snimljeni su "Dark Side of the Moon" "Pink Flojda" i "OK Computer" benda "Rejdiohed". "Bitlsi" su većinu albuma snimili u Ebi roudu, a pešački prelaz ispred studija ovekovečen je na omotu njihovog poslednjeg studijskog albuma "Abbey Road" iz 1969.

Pogledajte još