Stabilna klima u Srbiji omogućiće nova radna mesta

BEOGRAD, 13. maja (Beta) - U Srbiji bi, uz podršku Evropske unije, uskoro trebalo da započne realizacija projekta kojim se podstiče otvaranje novih radnih mesta, kazao je, u razgovoru za Betu, međunarodni stručnjak za tržište rada Dejvid Blekburn (David Blackburn).

On smatra da je za smanjenje broja nezaposlenih, kojih u Srbiji ima oko milion, potrebno ojačati ekonomiju zemlje i stvoriti stabilnu klimu za dolazak stranih investitora.

Nezaposlenost je, kako je naveo, problem koji ima ozbiljne socijalne posledice i nikako ga ne može rešavati samo jedna služba - Nacionalna služba zapošljavanja (NSZ).

Blekburn je bio vođa tima nedavno završenog projekta Programa podrške zapošljavanju, koji je trajao dve i po godine, finansirala ga je Evropska unija i realizovala Evropska agencija za rekonstrukciju (EAR).

Projekat je sproveden u saradnji sa NSZ i Ministarstvom za rad, zapošljavenje i socijalnu politiku Srbije.

Blekburn je podsetio da taj Projekat nije otvarao nova radna mesta, ali je obezbeđen novac za 15 različitih projekata koji mogu da pomognu nezaposlenima da postanu aktivni i traženi na tržištu rada.

Reč je o raznim programima i obukama koji su pokrivali najraznovrsnije kategorije nezaposlenih - dugoročno nezaposlene, nezaposlene koji nemaju potrebno obrazovanje ili su njihova znanja i veštine zastarele, zatim, žene koje imaju od 35 do 50 godina, ili preko 50 godina i spadaju u kategoriju koja se teže zapošljava.

Pogledajte još