Stevan Knežević 1940-1995

Stevan Knežević i izložba njegovih crteža, grafika, kolaža, ansamblaža, objekata, instalacija, skulptura, terakota, zapisa... u tri galeruje pri Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu ( Galerija FLU, Galerija Centra za grafiku i vizuelna istraživanja " Akademija " i za ovu priliku renoviran i promovisan novi- stari izlagački prostor- Galerija " Izlozi " ), nastala je iz želje Stevinih prijatelja i kolega ( Nikola Vukosavljević, dekan FLU, Ljubomir Gligorijević, profesor FLU, Slobodan Roksandić, profesor FLU ) da ime i delo velikana srpske i svetske kulture, nepravedno nedovoljno proučenog i predstavljenog javnosti, prezentuju publici na najbolji način i tako daju doprinos čuvanju uspomene na umetnika i njegovu umetnost. 

U tome su u potpunosti uspeli- izložba je baš ono što i Steva zaslužuje: nabijena emocijama na relaciji umetnost - umetnik - umetnost, u večitoj igri života i smrti, koju je Steva, svetao i lep, ozbiljan na svoj način, igrao po samo njemu znanim pravilima.

Iskrenost i posvećenost svih koji su radili na ovom  projektu nauk su stručnoj publici, studentima umetničkih škola, kolegama profesorima, istoričarima umetnosti, likovnim kritičarima, medijima, poslanicima i ljubiteljima kulture, kolekcionarima, galeristima, kustosima... da Stevino delo nije zastupljeno na našoj likovnoj sceni u meri njegovog značaja.

FLU je odštampao četri grafike posthumno kao prilog za štampanje monografije Stevana Kneževića.

Nenad Glišić je uradio video digitalizaciju 10 sati filmovanog materijala.

Dragan Kljajić

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.