KO IH JE NADMAŠIO? Rusi ipak nisu najveći alkoholičari na svetu

Po podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), Litvanci piju najviše na svetu. S godišnjom konzumacijom od 18,2 litre čistog alkohola po glavi stanovnika nadmašili su i Ruse i Beloruse.

- Za to je uglavnom kriv litvanski pesimizam .Nije ovde život toliko loš, ali takav nam je karakter, tugu utapamo u alkoholu - kaže jedan psiholog.

Vlada, opterećena visokom društvenom cenom alkoholizma, pokušava tome da stane na kraj zabranom reklamiranja alkoholnih pića i visokim porezima i taksama.

Borba protiv alkoholizma jedno je od ključnih predizbornih obećanja koje je seljačko-zelenu koaliciju prošle godine iznenađujuće dovelo na vlast.

Još 1998. vlada je usvojila strategiju kojom je nameravala da smanji konzumaciju alkohola za 25 posto. U stvarnosti, konzumacija je do danas porasla za 130 posto.

Nedavno je usvojen zakon kojim se prag za legalnu konzumaciju alkohola podiže s 18 na 20 godina.

Dvareckas je prestao da pije zahvaljujući programu u 12 koraka, sličnom onom koji koriste Anonimni alkoholičari u Sjedinjenim Državama uz podršku prijatelja i porodice.

Želeći da prenese ono što je naučio, osnovao je 2009. program "As Esu" (Ja sam, na litvanskom) koji je kombinacija grupnih sastanaka, molitve, terapije.

U Litvaniji su 2015. godine 732 osobe, uglavnom muškaraci, umrli od opijanja. Još 76 ljudi na putevima su ubili pijani vozači. To su zapanjujući podaci za zemlju od samo 2,8 miliona stanovnika.

Zato i ne čudi što za oca Dvareckasa postojeći zakoni nisu dovoljno strogi.

- Zašto još uvek u prodavnicama moram proći pokraj polica s alkoholom pre nego što dođem do mlečnih proizvoda? - zapitao se Dvareckas.

Drugi dodaju da su osim zakonskih restrikcija za ublažavanje problema alkoholizma potrebni i drugi oblici pomoći.

Medicinska pomoć za zavisnike od alkohola u Litvaniji je i dalje retka, nužni lekovi nisu na spisku onih koje finansira država, a u celoj državi postoji samo pet centara za rehabilitaciju zavisnika.

Izvor: Beta
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.