Book Talk 2017 - Dejan Ognjanović: Svetska fantastika je raznovrsnija i bogatija od naše, a najteže je biti prorok u svom selu

Tokom 14 panela, koji se održavaju paralelno u dva prostora, učesnici će govoriti o problemima izdavaštva danas, Deklaraciji o zajedničkom jeziku, književnoj kritici i novinarstvu u digitalnom dobu, kao i kreativnom pisanju u eri novih medija, pripremama Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, jugoslovenskom književnom nasleđu, putopisnoj, skandinavskoj, erotskoj književnosti, domaćoj fantastici i drugim temama.

U panelu "Motiv vampira u savremenoj regionalnoj književnosti" učestvovaće i Dejan Ognjanović, pisac, filmski i književni kritičar, prevodilac, esejista, sa kojim smo razgovarali u susret konferenciji:

Prvi "doktor strave" sigurno zna odgovor na pitanje zašto je svetska fantastika popularnija od domaće?

- Kao prvo, zato što je raznovrsnija i bogatija: svet je još uvek mnogo veći od Srbije i ima znatno dužu i razvijeniju tradiciju književne fantastike nego mi ovde. Kao drugo, zato što je bolja, iz razloga koji umnogome imaju veze sa ovim pod 1). Kao treće, zato što je najteže biti prorok u svom selu.

Jedni će reći da motiva vampira u domaćoj književnosti nema, drugi da je ima, ali ne dolazi do izražaja. Šta je istina?

- Motiva vampira u domaćoj književnosti ima, ali koliko će doći do izražaja vezano je za to koliko bilo kakva fantastika može kod nas doći do izražaja – što, uglavnom, nije mnogo.

Stalni ste saradnik vodećeg svetskog horor magazina Rue Morgue. O čemu pišete, ima li u tim tekstovima vampira?

- Za Rue Morgue pišem prikaze knjiga i filmova kao i duže članke na razne horor teme. Vampiri se često javljaju u antologijama horor priča koje prikazujem, a što se tiče zasebnih dela samo o njima, pisao sam, recimo, kritike za knjige The Vampire Film: Undead Cinema (Jeffrey Weinstock) i The Vampire in Europe: A Critical Edition (Montague Summers; edited by John Edgar Browning).

Kao i prethodne dve godine, i ove će Book Talk konferenciji prethoditi “Nedelja knjige” tokom koje će biti sprovedena akcija deljanja besplatnih knjiga u gradskom prevozu. Svi građani koje volonteri zateknu da čitaju knjige u gradskom prevozu dobijaće besplatne knjige na poklon.

Walk&Talk: Razgovor sa omiljenim piscem tokom šetnje Novim Sadom održaće se takođe i ove godine. Učesnici konferencije su prošle godine imali priliku da se druže sa Isidorom Bjelicom, prošetaju gradom i uživaju uz kafu i kolače u gradskoj poslastičarnici. Posetioci mogu da pišu sa kim bi od učesnika konferencije voleli da se druže na mejl adresu walkandtalk@color.rs i tako saznaju i termin šetnje.

Ovogodišnjoj konferenciji prethodi izbor za „Sliku Novog Sada 2017.“. Novosadske javne ličnosti i čitaoci portala NShronika mogu da glasaju za najlepšu sliku, a proglašenje pobedničke slike biće održano na samoj konferenciji. Kriterijum je bio da se slika nalazi u stalnoj postavci nekog od novosadskih muzeja ili galerija ili da je na njoj novosadski motiv. Sledeće godine “Book Talk” pokrenuće akciju – “Novi Sad čita jednu knjigu”.

Tradicionalno, kotizacije za studente književnosti su besplatne. Prijavu i kopiju važećeg indeksa potrebno je poslati na mejl adresu jelena.jahura@color.rs.

Svi zainteresovani mogu da kupe kotizacije putem Gigstix mreže - info na ovom linku ili putem zvaničnog sajta www.color.rs/booktalk2017

Konferenciju organizuju Color Media Communications, HBO Color Media Events, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, a prijatelj konferencije je Erste banka.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.