Digital 2017 - Boban Jevtić: Bioskopi neće nestati, jer to nije pitanje komfora gledanja sadržaja, već donekle i socijalizacije

Ovogodišnji - #Digital2017 - trajaće 2 dana - 07. i 08. septembra (četvrtak i petak) i okupiće najznačajnija imena iz ovih oblasti iz celog regiona kao i brojne goste iz inostranstva.

Konferencija se održava u Hotelu Metropol u Beogradu.

Ovogodišnju konferenciju otvoriće prvog dana - Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije i  Tatjana Matić, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, a drugog dana - Branko Ružić, ministar uprave i lokalne samouprave u Vlade Republike Srbije i Alona Fišer-Kam, ambasadorka Izraela u Beogradu

Tokom dva dana u okviru devet panela i nekoliko studija slučaja i prezentacija, stručnjaci iz različitih oblasti govoriće o trendovima u telekomunikacijama, medijima i tehnologiji, budućnosti filma i bioskopa u digitalnom dobu, revolucijama na društvenim mrežama, marketinškoj i medijskoj sceni i njenoj budućnosti, kao i o kriznom komuniciranju, Uberu, gorućim temama IT scene i drugo.

Prvog dana konferencije, u panelu "Ponovo radi bioskop: Kako da Đenka preživi 2017." učestvovaće i Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije, scenarista i publicista, sa kojim smo razgovarali u susret konferenciji:

Šta je potrebno Đenki da preživi 2017. i naredne godine?

- Dobro osmišljena strategija i državna pomoć. I dobri filmovi, naravno.

Bioskopi su nekada bili mesto edukacije. Išli smo sa školom da gledamo domaća ostvarenja. Kakvo je stanje danas, da li je to način da se edukuje publika?

- Medijska pismenost je jako važna oblast i ona podrazumeva da li smo u mogućnosti da pristupimo, razumemo i imamo interaktivan odnos sa medijskim sadržajem, bez obzira o kom audio vizuelnom formatu je reč. Studija koju je objavila European Audiovisual Observatory, koja deluje pri Savetu Evrope, pokazuje da većina zemalja dosta ulaže i dosta razmišlja o strategijama kako bi osigurale napredak u ovoj izuzetno lukrativnoj oblasti. Nas čak i nema u ovoj studiji. Mislim da je neophodno da se izradi jedna posebna državna strategija za ovu oblast koja bi posebno obratila pažnju na medijsku pismenost gde spada i filmska edukacija.

Kako privući gledaoca u bioskop kada "džabe" može da gleda bilo koji film u svom domu, kad hoće i koliko puta hoće?

- Odlazak u bioskop i dalje ostaje “događaj” svuda u svetu, pa i kod nas. Jasno je da tehnološki razvoj donekle “preti” da taj procenat svede na neku manju meru, ali bioskopi neće nestati, jer to nije pitanje komfora gledanja sadržaja, već donekle i socijalizacije. Uz to postoje i mnogobrojni provereni načini na koji se publika može privući u bioskope ili pak kako se određen segment publike može vezati uz određene programe.

U kom smeru će se transformisati filmska i bioskopska distribucija u narednim godinama, ako uzmemo u obzir striming servise kojih je sve više?

- Glavna promena će verovatno biti u sadržaju, koji će se prilagođavati novim modelima njegovog praćenja. Usled lakoće konzumacije imaćemo vrlo segmentirano tržište gde će se benefiti verovatno ostvarivati kumulativno. U svakom slučaju biće interesantno videti gde će se zaustaviti tehnološka revolucija čiji smo svedoci.

Program, učesnike, informacije o prijavi i kotizacijama možete pronaći na zvaničnom sajtu www.digital2017.rs, a kotizacije kupiti i putem www.gigstix.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.