fbpx

Book Talk 2017 - Mitja Čander: Literatura ne nastaje van društvene realnosti

Tokom 14 panela, koji se održavaju paralelno u dva prostora, učesnici će govoriti o problemima izdavaštva danas, Deklaraciji o zajedničkom jeziku, književnoj kritici i novinarstvu u digitalnom dobu, kao i kreativnom pisanju u eri novih medija, pripremama Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, jugoslovenskom književnom nasleđu, putopisnoj, skandinavskoj, erotskoj književnosti, domaćoj fantastici i drugim temama.

U panelu "Jugoslovensko knjiženo nasleđe – postjugoslovensko čitanje" učestvovaće i Mitja Čander, esejist, urednik, scenarist, dramaturg iz Maribora, sa kojim smo razgovarali u susret konferenciji:

Da li je jugoslovenska književnost prošlost?

- Mislim, da književnost nekog povijesnog prostora nikada ne može biti prošlost. Svi mi smo sedamdeset godina pripadali jugoslovenskom kulturnom i historijskom kontekstu. Literatura ne nastaje van društvene realnosti.

U pojedinim dijalozima navodi se razlika između "ex-jugoslovenskih" i "post-jugoslovenskih" autora. Da li i kako vi vidite tu razliku?

- Sigurno se menjao celokupni kontekst. Ex- jugoslovanski kontekst su za mene Andrić, Krleža, Selimovič, Kiš, Vitomil Zupan... a postjugoslovenski Jergović, David, Ferić, Velikić, Vojnović, Arsenijević, Popović, Smilevski, Bazdulj i mnogi drugi...

Slažete li se sa onima koji smatraju da je jugoslovenska književnost prilika da autori svoja dela predstave Evropi i svetu?

- Znamo, da su regionalni epiteti dobra prilika, to dokazivaju skandinavski ili latinoamerički autori, pa na primer edicija Sto slavenskih romana. Problem bi bilo jedino ime. Južnoistočni autori? Balkanski? Postjugoslovanski? Doči če vreme, kad čemo postati manje opterečeni svime time.

Da li Deklaracija o zajedničkom jeziku na neki način integriše jugoslovensku književnost?

- Sam sam ponosan na suradnju u Sarajevskim sveskama, časopisu, koji je uradio jedan divovski posao u reintegriranju duhovnog i literarnog prostora bivše države. Tu smo, da se slušamo, a ne ignorišemo.

Kao i prethodne dve godine, i ove će Book Talk konferenciji prethoditi “Nedelja knjige” tokom koje će biti sprovedena akcija deljanja besplatnih knjiga u gradskom prevozu. Svi građani koje volonteri zateknu da čitaju knjige u gradskom prevozu dobijaće besplatne knjige na poklon.

Walk&Talk: Razgovor sa omiljenim piscem tokom šetnje Novim Sadom održaće se takođe i ove godine. Učesnici konferencije su prošle godine imali priliku da se druže sa Isidorom Bjelicom, prošetaju gradom i uživaju uz kafu i kolače u gradskoj poslastičarnici. Posetioci mogu da pišu sa kim bi od učesnika konferencije voleli da se druže na mejl adresu walkandtalk@color.rs i tako saznaju i termin šetnje.

Ovogodišnjoj konferenciji prethodi izbor za „Sliku Novog Sada 2017.“. Novosadske javne ličnosti i čitaoci portala NShronika mogu da glasaju za najlepšu sliku, a proglašenje pobedničke slike biće održano na samoj konferenciji. Kriterijum je bio da se slika nalazi u stalnoj postavci nekog od novosadskih muzeja ili galerija ili da je na njoj novosadski motiv. Sledeće godine “Book Talk” pokrenuće akciju – “Novi Sad čita jednu knjigu”.

Tradicionalno, kotizacije za studente književnosti su besplatne. Prijavu i kopiju važećeg indeksa potrebno je poslati na mejl adresu jelena.jahura@color.rs.

Svi zainteresovani mogu da kupe kotizacije putem Gigstix mreže - info na ovom linku ili putem zvaničnog sajta www.color.rs/booktalk2017

Konferenciju organizuju Color Media Communications, HBO Color Media Events, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, a prijatelj konferencije je Erste banka.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.