Digital 2017 - Vladimir Gašić: Lokalna produkcija je ključ uspeha televizije u budućnosti

Ovogodišnji - #Digital2017 - trajaće 2 dana - 07. i 08. septembra (četvrtak i petak) i okupiće najznačajnija imena iz ovih oblasti iz celog regiona kao i brojne goste iz inostranstva.

Konferencija se održava u Hotelu Metropol u Beogradu.

Ovogodišnju konferenciju otvoriće prvog dana - Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije i  Tatjana Matić, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, a drugog dana - Branko Ružić, ministar uprave i lokalne samouprave u Vlade Republike Srbije i Alona Fišer-Kam, ambasadorka Izraela u Beogradu

Tokom dva dana u okviru devet panela i nekoliko studija slučaja i prezentacija, stručnjaci iz različitih oblasti govoriće o trendovima u telekomunikacijama, medijima i tehnologiji, budućnosti filma i bioskopa u digitalnom dobu, revolucijama na društvenim mrežama, marketinškoj i medijskoj sceni i njenoj budućnosti, kao i o kriznom komuniciranju, Uberu, gorućim temama IT scene i drugo.

Prvog dana konferencije, u panelu "SVOD VS TV CHANNELS – Ko će da pobedi", učestvovaće i Vladimir Gašić, Managing Director, VMD Gmbh, sa kojim smo razgovarali u susret konferenciji:

Kako ste zadovoljni vašim poslovnim uspehom na Balkanu?

- Kontekst na Balkanu je težak. To su mlade zemlje koje su se pojavile posle raspada SFRY (Slo, HR, SRB, Makedonija…) ili sovjetskog bloka (Madjarska, Rumunija i Bugarska). Vlast ili civilno društvo nisu razvijeni kao u Francuskoj ili Nemačkoj. Ta politička slabost ima dve konkretne poslednice za nas: slab ekonomski razvoj, male plate i ljudi imaju malo para za TV ako hoće da gledaju dobre programe, sport ili serial. I visoki nivo piraterije. Tako da ne možemo da uporedimo Balkan s drugim teritorijama. Balkan je specifičan. Ali mi smo zadovoljni: u našoj sferi (entertaiment za odrasle) mi smo među najboljima na ovim prostorima. Imamo dosta dobro razvijenu. distribuciju. Polako se razvija Balkan sa investicijama firmi kao Telekom Austria ili Deutsche Telekom. Orange u Rumuniji. Evropska integracija ili uticaj, sa novim i strogim zakonima koji štite naša prava. Tako da sa takvim uslovima, mi smo dosta zadovoljni. Balkan je verovatno najteža zona za razvoj u Evropi za nas, ako ne uključimo Rusiju i Ukrajinu, gde je isto teško zbog sankcija.

Rekli ste prošle godine da ulažete u VR sadržaj za odrasle, da li je VR aktuelan i ove godine?

- Mi se svake godine trudimo da uložimo u nešto novo. Imali smo Connected TV, pa 3D, prošle godine VR. To su samo trendovi, ali za nas, to je mogućnost da se priča o nama. Ali, iza toga nema nikakvog biznisa. Zbog našeg sadržaja, mi smo strogo ograničeni što se tiče komunikacije ili reklame. Pa se tako snalazimo.

Da li je lokalna produkcija ključ uspeha za budućnost televizije?

- Bez oklevanja. To je naš prioritet. Ali morate da razumete da treba tržište da bude dosta razvijeno da bi lokalizacija i lokalna produkcija bila rentabilna. Tako da za sada fokus nam je na Ameriku i Nemačku. Imamo tim u Mađarskoj, ali oduvek su Mađarska i Češka Republika bili veliki hub u našoj sferi. Ako ima neki projekat na Balkanu za produkciju ili koprodukciju, mi smo otvoreni za sve predloge.

Program, učesnike, informacije o prijavi i kotizacijama možete pronaći na zvaničnom sajtu www.digital2017.rs, a kotizacije kupiti i putem www.gigstix.com

Pogledajte još