Uskoro novi sporazum o lovu na kitove

VELINGTON, 24. februara 2010. (Beta-AP) - Novim predlogom Međunarodne komisije za lov na kitove (IWC) biće omogućen nastavak lova na mali broj tih životinja i smanjen nekontrolisani lov u naučne svrhe u kome godišnje strada i do 3.000 kitova, rekao je predstavnik Novog Zelanda u tom telu Džefri Palmer.

Novim sporazumom bila bi ukinuta potpuna zabrana lova na kitove koju je IWC donela 1986. godine i ograničen lov u naučne svrhe koji sprovode Japan, Norveška i Finska, a cilj tog sporazuma je da se smanji ukupan broj ubijenih životinja.

Palmer je dodao da će ostati moratorijum na komercijalni lov na kitove. Najvažniji napredak u tom planu je postavljanje ograničenja lova na kitove u naučne svrhe, objasnio je Palmer, ali je odbio da kaže da li je predložena i potpuna zabrana lova u svrhu istraživanja tih životinja.

Zbog nedostatka kontrole nad tim vidom lova broj ubijenih kitova uvećao se 10 puta, sa oko 300 ulovljenih 1993. godine, na oko 3.000 godišnje poslednjih godina. Organizacije za zaštitu životne sredine ljutito su reagovale na ovaj plan.

Pogledajte još