Danas i sutra smo „na udaru“ geomagnetske bure

Danas i sutra smo „na udaru“ geomagnetske bure

Mogući su i poremećaji u radu „satelitskih i komunikacionih sistema, GPS tehnologija, radarskih sistema i sistema za navigaciju“, naveo je Republički geodetski zavod Srbije.

Zavod je na svom sajtu naveo da je najava solarne i geomagnetske bure (oluje), odnosno poremećaja u geoprostoru planete Zemlje, mera upozorenja.

Dodaje se da „geoefektivnost solarne i geomagnetske bure može imati uticaja na promene meteoroloških parametara i na formiranje vremenskih prilika“.

Meteorolog Biljana Vraneš, urednica RTS-a, kaže da je oluja sličnog intenziteta zabeležena i sredinom jula i da ovakav „Sunčev vetar“ ne spada među najjače.

„Bioritmička, radna i fizička aktivnost meteoropata i hipersenzitivnih ljudi mora biti prilagođena situaciji, moraju se pratiti uputstva i preporuke medicinskih ustanova...“, navodi se u upozorenju Zavoda.

U okviru RGZ postoji Geomagnetska opservatorija Grocka, u kojoj se prate solarno-geomagnetski poremećaji.

Ta opservatorija razmenjuje geomagnetske podatake u okviru Svetske mreže geomagnetskih opservatorija tako da može dati najavu, odnosno prognozu solarne bure i sa njom povezane jonosferske i geomagnetske bure.

Izvor: RTS/Beta
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još