Hrvatska grešila u progonu ratnih zločina

HAG, 24. februara 2010. (Beta) - Predsednik Vrhovnog suda Hrvatske Branko Hrvatin i državni tužilac Hrvatske Mladen Bajić ocenili su u sredu u Hagu da je Hrvatska 90-tih godina prošlog veka "pogrešno" i "preširoko" sprovela postupke za kažnjavanje ratnih zločina.

Na međunarodnoj konferenciji o nasleđu Haškog tribunala, Hrvatin i Bajić naglasili su da je Hrvatska te greške ispravila revizijom svih postupaka, od kojih su mnogi i obustavljeni. Kako je naznačio Hrvatin, "sada se u Hrvatskoj sudi nezavisno, nepristrasno, ali i stručno".

"Mi smo devedesetih godina zaista preširoko išli u procese za ratne zločine, a kriterijumi nisu bili u skladu sa zakonom, kao ni suđenja u odsustvu optuženog. To je bila greška", rekao je tužilac Bajić.

On je precizirao da je posle revizije od 3.900 osoba protiv kojih su tada pokrenuti postupci ostalo 1.100 "u različitim fazama postupka", te da tužilaštvo predlaže obnovu postupaka koji su vođeni u odsustvu optuženih.

Predsednik Vrhovnog suda Hrvatske je kao grešku naveo prvostepenu presudu za zločine u splitskoj kasarni Lora, primećujući da je sudija postupak vodio na nezakonit način. Ta greška ispravljena je u žalbenom postupku, istakao je Hrvatin.

Pogledajte još