Sva mržnja i udarci nisu je slomili: Životna priča Mire Furlan inspiriše!

Rođena je u Zagrebu, i diplomirala je glumu na Akademiji za kazalište i film u Zagrebu 1978. godine. Odmah nakon završenog fakulteta ostvarila je nekoliko poznatih pozorišnih uloga, za koje je i nagrađena.

Za svoju porodicu je rekla da je bila liberalna i da joj roditelji nisu bili strogi. Mirina majka je preminula od kancera, a sa ovom bolešću se borila još dok je slavna glumica bila devojčica.

U SFRJ je važila za poznatu glumicu, koju je publika upoznala kroz brojne uloge u domaćim filmovima, a ujedno je bila i članica Hrvatskog narodnog kazališta.

Početkom devedesetih, u vreme kada je mržnja između Srba i Hrvata bila sve veća, Mira Furlan je bila meta predrasuda i pretežno negativnih komentara, zbog veze sa Goranom Gajićem, danas njenim suprugom. Usledio je otkaz u Kazalištu, oduzet joj je stan koji je nasledila od bake, a koji je tek nedavno uspela da vrati u svoj posed.

Kako bi izbegli neke veće probleme, Mira i Goran su emigrirali u Ameriku, gde žive i dan danas. Glumica je u početku bila prinuđena da radi kao konobarica, ali je veoma brzo uspela da nastavi sa glumom.

Svoju domovinu, Hrvatsku je tek uspela da poseti početkom dvehiljaditih, na poziv Radeta Šerbedžije.

Mira Furlan je udata za srpskog reditelja Gorana Gajića. Uprkos tome što je Gajić sedam godina mlađi, par već dugo godina živi u skladnom braku. Goran je sa Mirom otišao u Ameriku 1991. godine i poput svoje supruge nastavio je sa radom u novoj domovini.

Goran i Mira imaju sina Marka Lava, koji danas ima sedamnaest godina. Za Marka Lava Mira kaže da je tipični Amerikanac i maternji jezik svojih roditelja govori sa određenim poteškoćama. Porodica živi u Los Anđelesu.

Glumica nikada nije sanjala holivudsku karijeru, ali je sticajem okolnosti morala da se odseli u Ameriku. Tamo joj se na neki način i posrećilo, pa je dobila nekoliko interesantnih uloga, i to u ostvarenjima koja su danas rado gledana širom sveta.

Uloga po kojoj je mi najviše pamtimo je ona u Lepoti poroka.

Izvor: Stil / Sinemanija.com
Foto: RTS - PrintScreen/YouTube

Pogledajte još