Koje će vam namirnice pomoći da budete srećniji?

O dijetalnoj hrani znamo već gotovo sve, ali koliko poznajemo područje povezanosti hrane s našim raspoloženjem? Na prvu biste mogli pomisliti kako je osećaj sreće svakako povezan s dobrim ćeat mealom, poput burgera ili slasnih palačinki, ali prevarili biste se. Takva teško svarljiva hrana vas možda ostavlja s trenutnim dobrim osjećajem, no dugoročno ne nosi ništa pozitivno, kako za vaše telo, tako i za um.

Nutricionistkinja Fiona Tuck se u svojoj knjizi “The Forensic Nutritionist” bavi upravo ovim pitanjem, te objašnjava koja će vam hrana potencirati osećaj sreće i zadovoljstva, a koju bi trebalo izbegavati. Za početak, upozorava da bi trebalo da znate kako je vaše telo “srećno” kad prima kvalitetne nutrijente.

Morate mu osigurati dovoljnu količinu gvožđa, folne kiseline, vitamina D, vitamina B i triptofana, kako vam raspoloženje ne bi variralo. S druge strane, hrana koja sadrži velike količine masti i šećera može iscrpiti sve navedene nutrijente i rezultirati time da se osećate lošije. No, o kojim se to namirnicama radi u praksi?

Mahunarke, poput sočiva i leblebija, su nešto s čim nikad ne možete pogrešiti. Bogate su gvožđem i lake za svakodnevnu upotrebu. Nadalje, losos je bogat aminokiselinom triptofanom koja direktno pomaže stvaranje serotonina, našeg hormona sreće. Nalazimo ga i u bananama, baš kao i vitamin B, stoga ovo voće nastojte jesti barem nekoliko puta nedeljno.

Nadalje, orašasti plodovi i razne semenke (poput onih lanenih) sadrže veliku količinu minerala i dobrih masnoća. Jaja konzumirajte zbog proteina i izvora kolina (vitamin B8), koji su važni za rad neuroprenosnika i funkciju ćelujske membrane. I na kraju, ne zaboravite na složene ugljikohidrate, poput zobi i smeđe riže koji povoljno utiču na kognitivno zdravlje.

Izvor: Lepota&Zdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još