fbpx

DajmlerKrajzler prodao američku podružnicu Krajzler

FRANKFURT, 14. maja 2007. (Beta-AP) - "DajmlerKrajzler" (DaimlerChrysler AG) objavio je danas da će prodati više od 80 odsto svoje gubitaške grupacije "Krajzler" privatnoj ulagačkoj firmi "Cerberius Kapital Menadžment" (Capital Management LP) za 7,4 milijardi dolara, čime se raskida 10 godina stari spoj američkog proizvođača automobila s nemačkim "Mercedes Bencom" (Benz).

Nemačko-američki fabrikant motornih vozila kaže u saopštenju da će "Cerberius" kupiti 80,1 odsto novog "Krajzler Holdinga", dok će "DajmlerKrajzler" zadržati 19,9 proceneta. Obaveze prema penzionerima i zdravstvenoj zaštiti ostaće u nadležnosti "Krazlera".

Akcionari će odlučiti o promeni imena kompanije u "Dajmler AG".

"DajmlerKrazler" kaže da će posao po svoj prilici biti završen do trećeg kvartala i da će smanjiti ukupni profit korporacije za neke 4,05 milijarde dolara, na 5,39 milijardi u ovoj godini.

Odluka je izazvala zabrinutost sindikata u SAD, ali predsednik Ujedinjenih radnika autoindustrije, Ron Getelfinger (Gattelfinger) kaže da je reč o "najboljem izboru."

"Posao sa "Cerberusom" je u najboljem interesu članova našeg sindikata, "Krajzlera" i "Dajmlera". Zadovoljni smo odlukom," kaže on.

Predsednik "Cerberusa", Džon Snou (John Snow), kaže da je zaključenje posla znak poverenja u Krajzler, slavnu američku marku i trećeg najvećeg prozivođača u SAD, iza "Dženeral Motorsa" i "Forda".

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.