Dan nezavisnosti Makedonije obeležen u Beogradu

U svom obracanju NJ.E Vera Jovanovska - Tipko istakla je da Republika Makedonija odlučno korača putem evroatlantskih integracija, pritom dajući izuzetan značaj dobrosusedskim odnosima što podrazumeva rešavanje svih otvorenih pitanja putem iskrenog i konstruktivnog dijaloga, uzajamnog poštovanja i obostranog poverenja. Imajući u vidu i brojne ljudske, društvene i privredne relacije dobri odnosi sa Republikom Srbijom su od velikog značaja i obostranog interesa.

- Republika Makedonija proslavlja svoj 26. rođendan. Pod globalnim nebom prekrivenim tamnim političkim oblacima ispunjenim visokim nabojem, propraćenim čestim intenzivnim kontrolisanim i manje kontrolisanim pražnjenjem. U području gde i najmanji politički potres može da izazove razorni cunami, a koji u trenutku može da zbriše sve ono što se godinama i decenijama mukotrpno gradi. Na bregu nabujale istorijske reke, koja u svojim nepredvidljivim vrtlozima nemilosno povlači sve one koji nepažljivo zaplivaju njenim mutnim vodama. U središtu opasnih plamenih jezika koji se lako rasplamsavaju sa svakim nepromišljenim postupkom. Čudesna je Makedonija! Magično jedinstvo suprotnosti. Mala, a velika. Osporavana, a poželjna. Omražena, a ljubljena. Mlada, a drevna. Hvaljena, a kažnjavana. Siromašna, a bogata. Bogata mnogo čime. A najviše onim što čoveka čini čovekom. Bogata je toplinom, krotkošću, spremna na kompromis. Unutra i spolja. Kompromis, koji ne treba shvatiti kao lični poraz, već kao pobedu razuma nad silom. Kompromis, kao najveću potvrdu jasno izgrađenom sopstvenom identitetu. Kompromis – za svoje dobro, kao i za dobro drugih, za budućnost svoje, kao i za budućnost druge dece. Kompromis – za normalan život. Makedonija odlučno korača ka zacrtanom cilju. Vrlinom učeći se na sopstvenim greškama, spoznavajući istinske vrednosti i oslanjajući se na prave prijatelje, polako ali sigurno sazreva i nepobitno jača. Pritom, potpuno svesna da je put ka cilju, evro-atlantskim integracijama, popločan mnogim otkazivanjima, teškim odlukama, vizionarskim potezima, nizom izazova. Nimalo lakih. Nimalo naivnih. Ali svakako – bezalternativnih. Znajući da svaki započet put prolazi kroz neposredno susedstvo, trajno je opredeljenje Republike Makedonije razvoj dobrih odnosa sa svim svojim susedima. To ne podrazumeva iluziju o nekoj idiličnoj atmosferi, već odnose u kojima se sva otvorena pitanja rešavaju kroz iskren dijalog, uzajamno poštovanje i obostrano poverenje. Baš ka takvim odnosima zajednički stremimo sa prijateljskom Srbijom, s kojom nas vezuju mnogi elementi prošlosti, sadašnjosti, budućnosti. A najviše i najjače od svega: brojne ljudske, lične relacije i uzajamne simpatije. Nešto što je trajna vrednost, neuništivi motiv i veliki podsticaj za kontinuirano poboljšanje mećusobnih odnosa - rekla je u svom govoru Ambasadorke Makedonije Vere Jovanovske Tipko.

Deca "Srbija u ritmu Evrope" izveli su himne Makedonije i Srbije, a u ostatku večeri svi prisutni uživali su u modnoj reviji Makedonske modne kreatorke Olgice Gjorgieve i Modnoj reviji Srpske modne kuće BILICZKI, autora kolekcije Vladimira Stojanovića.

Prijemu u vili "Jelena" prisusustvovale su brojne zvanice među kojima i premijerka Ana Brnabić, predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković, ministri, članovi diplomatskog kora, kao i predstavnici političkog, naučnog, kulturnog i javnog života Srbije.

Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još