ESTETSKI, ALI I ZDRAVSTVENI PROBLEM: Uz nekoliko trikova pobedite uporne akne

Uzroci njihovog stavaranja su uglavnom genetska predispozicija, neki hormonski poremećaj ili nagomilavanje bakterija i izumrlih ćelija u porama.

- Akne se javljaju na licu, vratu, leđima i na prednjoj strani grudnog koša. Hrana nije uzrok pojave bubuljica, ali osobe koje ih imaju trebalo bi da izbegavaju brzu hranu i veću količinu slatkiša. Jer oni dovode do povećanja nivoa insulina u krvi koji deluje kao testosteron, pojačava mašćenje kože i stvara uslove za pojavu bubuljica - kaže doktorka Dragica Marković, dermatolog u Kliničko-bolničkom centru "Zemun".

Lečenje akni zavisi od uzročnika i njihovog oblika. Kako bi se izborili sa ovim upornim problemom većina pokušava da ih se reši raznim lekovima i skupim preparatima koji ponekad i ne daju dobre rezultate.

Pre nego što odete na pregled kod dermatologa, pokušajte da sami rešite problem uz pomoć ovih nekoliko saveta.

Ulje čajevca

Čajevac je moćan antiseptik koji vodi poreklo iz Australije. Istraživanja su pokazala da ova biljka ima antigljivična, antivirusna, antibakterijska svojsta, i pomaže u borbi protiv infekcija kože koje dovode do nastanka akni. Pošto je ulje čajevca veoma jako i može da dovede do isušivanja kože, neophodno je da ga razblažite uljem od lavande pre nanošenja.

Izbegavajte mleko

Naučna studija iz 2005.godine koju su sproveli istraživači iz Američke akademije za dermatologiju, pokazala je da postoji povezanost između konzumiranja mleka i mlečnih proizvoda i stvaranja akni. Hormoni i biokativni molekuli koji se nalaze u mleku mogu da iritiraju kožu i dovedu do stvaranja upalnih procesa.

Sapuni što ređe

Ne perite lice tako često sapunima, naročito ukoliko imate masnu kožu. Mnogi sapuni je isušuju, a koža posle ovakvog pranja dodatno proizvodi masnoću i doprinosi bržem stvaranju akni. I osobe koje imaju suvu kožu trebalo bi da se pridiržavaju ovog saveta, jer bakterije koje izazivaju akne vrlo lako prodiru u pukotine isušene kože.

Voda

Povećajte unos vode kako biste što pre izbacili toksine iz tela među kojima se nalaze i oni odgovorni za stvaranje akni. Voda hidrira kožu i pomaže joj da ostane zdrave, a takođe trebalo bi da izbegavate gazirane i slatke sokove. Jer u mnogim od njih postoje sastojci koji mogu da dovedu do stvaranja akni na licu i telu.

Kurkuma

Kurkuma je začin poznat po svojoj lekovitosti, koji pomaže da ostanemo zdravi spolja i iznutra. Zahvaljujući svojim antigljivičnim i antibakterijskim svojstvima kurkuma pomaže da se veoma brzo rešite nežljenih akni i smanjite upalu. Napravite pastu od kurkume i vode i nanesite je svakoga dana na problematično područuje.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.