Fejtov plan nije validan

BEOGRAD, 25. februar 2010. (FoNet) - Vlada Srbije i Ministarstvo za Kosovo i Metohiju odbacili su dokument "Strategija za sever Kosova" i ne smatraju ga validnim, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo Oliver Ivanović.

U intervjuu za Međunarodni radio Srbija, Ivanović je rekao da šef Civilne kancelarije u Prištini Piter Fejt o tom dokumentu nije obaveštavao ni Evropsku uniju (EU), niti bilo koju drugu instancu.

"Jedna jedina veza između EU i tog dokumenta jeste što se u Fejtovoj ličnosti kriju zapravo dve funkcije - Fejt je i izaslanik Visokog komesara za spoljnu politiku i bezbednost EU, a s druge strane on je i šef civilne kancelarije u Prištini koja treba da sprovede odbačeni plan Martija Ahtisarija", naglasio je Ivanović.

Podsetivši da tu kancelariju čine predstavnici 24 zemlje od kojih su 22 članice EU, uz Švajcarsku i SAD, priznale jednostranu nezavisnost Kosova, Ivanović je ukazao da oni za Srbiju nisu sagovornici.

Prema rečima Ivanovića, procena je da je Fejt napravio pomenuti plan na osnovu dogovora sa kosovskim Albancima u nameri da im omogući infiltriranje na sever Kosova i preuzimanje pune kontrole.

"To bi bilo pogubno za preostale Srbe na severu. Ne mogu reći da je mnogo lakše onima koji žive južno od reke Ibar, ali na severu od 1999. godine postoje jake srpske institucije koje nisu prestajale da rade", napomenuo je Ivanović.

"U svakom slučaju, Vlada Srbije će nastaviti da podržava svoje institucije bez obzira da li se one nalaze na severu ili na jugu, a Piter Fejt mora da shvati da ovakve avanture, kako nazivamo njegov plan, mogu samo da donesu napetost na severu, a onda i neku nepromišljenu reakciju", upozorio je Ivanović.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.