Počelo suđenje Zdravku Tolimiru u Hagu

HAG, 26. februara 2010. (Beta) - Suđenje penzionisanom generalu Vojske Republike Srpske Zdravku Tolimiru počelo je u petak pred Haškim tribunalom uvodnom rečju optužbe koja je Tolimira označila kao jednog od organizatora i nadzornika genocida nad Muslimanima u Srebrenici u leto 1995.

Tolimir je u osam tačaka optužen za genocid, udruživanje radi počinjenja genocida, istrebljenje, ubistva, progon, prisilno premeštanje i deportaciju Muslimana iz Srebrenice iz Žepe od jula do novembra 1995. U to vreme, Tolimir je bio pomoćnik za obaveštajno-bezbednosne poslove komandanta Glavnog štaba VRS Ratka Mladića.

U uvodnoj reči tužilac Nelson Tejer je naglasio da je Tolimir, kao školovan oficir, "izabrao" da "izda svetu dužnost" poštovanja ratnih zakona i, umesto toga, predvodi "organizovanu brutalnost, za koju je znao da će voditi zločinima protiv čovečnosti", u cilju stvaranja "jednonacionalne srpske države".

Tužilac Tejer podvukao je da je Tolimir, kao najbliži saradnik i čovek od poverenja generala Mladića, odgovoran za učešće u zajedničkom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo trajno uklanjanje muslimanskog stanovništva iz Srebrenice i Žepe, te zato što je "pomagao, odobrio i nadzirao organizovano pritvaranje, pogubljenje i pokopavanje 7.000 muslimanskih dečaka i muškaraca".

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.