Usvojen Zakon o Narodnoj skupštini

BEOGRAD, 26. februara 2010. (Beta) - Skupština Srbije usvojila je u petak Zakon o Narodnoj skupštini koji utvrđuje finansijsku samostalnost parlamenta i ceremonije na početku i kraju redovnog zasedanja.

Za zakon je glasalo je 127 poslanika vladajuće većine od ukupno prisutnih 144 poslanika. Sedamnaest poslanika Demokratske stranke Srbije glasali su protiv dok ostali opozicioni poslanici nisu prisustvovali glasanju.

Finansijska nezavisnost parlamenta biće obezbeđena donošenjem sopstvenog budžeta čije će izvršavanje kontrolisati interni revizor. To će biti prvi put da parlament u Srbiji dobije svoj budžet. Skupstinski budžet biće sastavni deo budžeta Srbije.

Novina je intoniranje himne Srbije na početku i po završetku dva redovna godišnja zasedanja, kao i raspoređivanje Garde Vojske Srbije ispred glavnog ulaza u Dom Narodne skupštine. Te ceremonije utvrđene su i na početku prve sednice Skupštine i prilikom polaganja zakletve predsednika Srbije i Vlade. Novo konsultativno telo biće Kolegijum parlamenta koji čine predsednik i potpredsednici Skupštine, kao i predsednici poslaničkih grupa.

Pogledajte još