Artemije pozvao na jedinstvo u SPC

GRAČANICA, 26. februara 2010. (Beta) - Vladika Artemije izjavio je u petak da prihvata odluke Sinoda Srpske pravoslavne crkve i pozvao sve koji ga vole na mir i jedinstvo u SPC.

U prvoj izjavi od kada ga je Sinod SPC 13. februara privremeno razrešio funkcije zbog finansijskih malverazacija u Eparhiji Vladika je naveo da se ne slaže sa odlukama Sinoda ali da ih prihvata jer je za njega najvažnije da se očuva jedinstvo SPC. "Ono što bih hteo da kažem i naglasim je ono sto sam rekao i Sinodu, da sam spreman da prihvatim odluke Sinoda, kao sto sam i prihvatio iako se sa njima ne slažem i ne moram uvek da se slažem, ali ih prihvatam", kazao je Vladika, za KiM radio i Glas juga.

"Ono čega se držim je stav da je najbitnije očuvati jedinstvo SPC, to sam rekao i Sinodu da nikada ne mogu prihvatiti niti me niko može naterati da cepam hitonu svetosavske crkve tj. da bi pravio raskol", kazao je Vladika.

Vladika je rekao da se odlučio na intervjuu jer smatra da ta poruka treba da bude putokaz i svima onima "koji koristeci naše ime i položaj u kome se nalazimo stvaraju utisak kako vladika Atremije sa nekim svojim pristalicama stvara raskol u SPC". On je dodao da nikada ne bi i neće pristati da stvara raskol, istakavši da će problem koji je nastao biti legitimno rešen na Saboru SPC.

Pogledajte još