Book Talk 2017 - Aleksandar Gatalica: Glavna revolucija danas sprovodi se u virtuelnom prostoru

Tokom 14 panela, koji se održavaju paralelno u dva prostora, učesnici će govoriti o problemima izdavaštva danas, Deklaraciji o zajedničkom jeziku, književnoj kritici i novinarstvu u digitalnom dobu, kao i kreativnom pisanju u eri novih medija, pripremama Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, jugoslovenskom književnom nasleđu, putopisnoj, skandinavskoj, erotskoj književnosti, domaćoj fantastici i drugim temama.

U panelu "Od Zimskog do Kulmerovog dvorca: Revolucionarne ideje, 100 godina kasnije" učestvovaće i Aleksandar Gatalica, pisac, prevodilac sa antičkog grčkog i muzički kritičar, sa kojim smo razgovarali u susret konferenciji:

Kakav značaj vidite u konferencijama poput "Book Talka", s obzirom da ste učestvovali i prve godine?

- Pre svega po tome što je probudio interesovanje za književnost i pokazao da ona može da bude pokretač javnog zanimanja i da nešto promeni i pokrene u društvu u kojem je vrlo malo promišljenih i kritičkih reči u javnom diskursu

Kako gledate na teme, o jednoj i vi govorite ove godine, koje nisu usko povezane sa književnošću?

- Kao i obično, teme su takve da preispituju neku žižnu tačku sučeljavanja mišljenja i stavova. To privlači publiku i pravi događaj

Imaju li revolucionarne ideje danas i pre 100 godina, kao što je ona u Rusiji, bilo kakve sličnosti? Da li se može povući paralela?

- Revolucija nikad nije van mode. Dokle god je onih koji grabe više nego što im pripada i dok god se obnavlja sloj pauperizovanih, biće i plodnog tla za revolucije i one će imati smisla.

Kakve su revolucije danas i gde su - na ulicama, na internetu, kao i koliko mogu biti uspešne?

- Glavna revolucija danas sprovodi se u virtuelnom prostoru. Tamo nema bogova, nema predsednika, nema zaslužnih građana, svi su common,to jest jednaki. Državom se međutim upravlja na glasanjima, a ona se, za sada, ne sprovode u sajber-prostoru

Kao i prethodne dve godine, i ove će Book Talk konferenciji prethoditi “Nedelja knjige” tokom koje će biti sprovedena akcija deljanja besplatnih knjiga u gradskom prevozu. Svi građani koje volonteri zateknu da čitaju knjige u gradskom prevozu dobijaće besplatne knjige na poklon.

Walk&Talk: Razgovor sa omiljenim piscem tokom šetnje Novim Sadom održaće se takođe i ove godine. Učesnici konferencije su prošle godine imali priliku da se druže sa Isidorom Bjelicom, prošetaju gradom i uživaju uz kafu i kolače u gradskoj poslastičarnici. Posetioci mogu da pišu sa kim bi od učesnika konferencije voleli da se druže na mejl adresu walktalk@color.rs i tako saznaju i termin šetnje.

Ovogodišnjoj konferenciji prethodi izbor za „Sliku Novog Sada 2017.“. Novosadske javne ličnosti i čitaoci portala NShronika mogu da glasaju za najlepšu sliku, a proglašenje pobedničke slike biće održano na samoj konferenciji. Kriterijum je bio da se slika nalazi u stalnoj postavci nekog od novosadskih muzeja ili galerija ili da je na njoj novosadski motiv. Sledeće godine “Book Talk” pokrenuće akciju – “Novi Sad čita jednu knjigu”.

Tradicionalno, kotizacije za studente književnosti su besplatne. Prijavu i kopiju važećeg indeksa potrebno je poslati na mejl adresu jelena.jahura@color.rs.

Svi zainteresovani mogu da kupe kotizacije putem Gigstix mreže - info na ovom linku ili putem zvaničnog sajta www.color.rs/booktalk2017

Konferenciju organizuju Color Media Communications, HBO Color Media Events, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, a prijatelj konferencije je Erste banka.

Pogledajte još