Nezavisna tela o prihodima funkcionera

BEOGRAD, 26. februara 2010. (Beta) - Predstavnici organa zaduženih za kontrolu i nadzor vlasti, pozvali su u petak uveče Agenciju za borbu protiv korupcije da u kontroli podnetih imovinskih karata prvo proveri nezavisne organe i čelnike drugih kontrolnih institucija.

To je saopšteno posle sastanka zaštitnika građana Saše Jankovića, poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića, predsednika Saveta Državne revizorske institucije Radoslava Sretenovića, predsednika Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Čedomira Čupića i direktora Uprave za javne nabavke Predraga Jovanovića.

Kako je saopštio zaštitnik građana, učesnici sastanka su ocenili da je potrebno znati ukupan iznos svih prihoda svakog državnog funkcionera iz budžeta, po bilo kojem osnovu, a ne samo iznos "plate" koja često nije ni polovina ukupnih primanja. Oni su saopštili da žale zbog toga što je, odbijanjem amandmana koje je Skupštini Srbije podneo zaštitnik građana, propuštena šansa da se potpuno i kvalitetno zaštite osobe koje nadležnim organima i javnosti daju informacije o korupciji, nezakonitostima i drugim nepravilnostima u javnom sektoru. Oni su ukazali da ipak očekuju da Skupština ozakoni takvu zaštitu.

Pogledajte još