Srbi hrle u Slovačku, nedostaje 80.000 radnika

- Taj broj će samo rasti. Maloj Slovačkoj, sa populacijom od tek pet miliona ljudi, nedostaje najmanje 80.000 radnika - ocenio je predsednik Slovačko-srpske privredne komore Miroslav Kralik.

Drugi ljudi, međutim, tvrde da je taj broj mnogo veći, pošto su slovačke fabrike u očajničkoj potrazi za radnom snagom, zbog čega se sve više okreću Srbiji. Budući da je Slovačka punopravna članica Evropske unije, Slovaci mogu lako da odu u Nemačku ili Austriju i da rade tamo za mnogo veću platu od one koju mogu da zarade kod kuće.

Međutim, Srbija nije članica EU i njeni radnici nisu u takvoj situaciji, zbog čega mnogi Srbi rade u Slovačkoj po osnovu tromesečnih dozvola koje ugovaraju različite agencije.

Slovačka i Srbija bi ovog meseca trebalo da potpišu ugovor koji će olakšati rad Srba u Slovačkoj, a dve zemlje takođe ističu da će "stati na kraj" agencijama koje nelegalno šalju radnike ili ne plaćaju socijalne doprinose i zdravstveno osiguranje.

Prema rečima srpskog ambasadora u Slovačkoj Šanija Dermakua, nezakonite prakse se nastavljaju, jer svakog meseca osoblje Ambasade mora da pomaže Srbima koji tvrde da su ih agencije obmanule i da nemaju novca ili pasoš jer ga je agencija konfiskovala.

Jedan 51-godišnji Srbin po imenu Dejan radi u fabrici za proizvodnju delova za televizore u Slovačkoj i zarađuje između 450 i 750 evra mesečno, zavisno od sezone, piše Ekonomist.

Kako kaže, u njegovom rodnom gradu Zaječaru, na istoku Srbije, teško da ima ikakvog posla, a čak ako i uspe da ga nađe, može da zaradi samo 180 evra mesečno.

Britanski nedeljnik navodi da Srbija i Slovačka imaju duge istorijske veze, da su njihovi jezici i kulture bliski i da čak dve centralne ulice u Bratislavi nose imena po srpskim herojima.

Izvor: Blic.rs

Pogledajte još