ZA PROMENU: Održana Parada ponosa u Beogradu!

Predstavnik Organizacionog odbora Goran Miletić, je istakao da je Grad ove godine učinio jako puno i da je sve "funkcionisalo izuzetno". On je rekao da je Vlada Srbije takođe učinila neke stvari ali i da su velika su očekivanje LGBT od države "da se neke stvari promene koje su bitne za drugih 364 dana" u godini.

Miletić je naglasio da je u Organizacionom odboru parade dvadesetoro, a ne samo oni koje su učesnici videli tog trenutka na bini, ali i da je pomoglo 120 volontera i zahvalio javnim ličnostima koji su podržali manifestaciju.

Učesnicima parade obratio je i ambasador Amsterdam Prajda Hans Verhoven koji je naglasio kao važno što je na paradi učestvovala i premijerka Vlade Ana Brnabić i čestitao na dobroj ogranizaciji.

On je, u obraćanju, poželeo da Brnabić da dođe na prajd u Amsterdam i da ona pozove svog holandskom kolegu da dođe sa njom jer to do sad nije uradio. LGBT aktivistkinja, Dragoslava Barzut, koja je pozvala pripadnike te društvene grupacije na jedinstvo u borbi za bolji položaj. Ona se predstavila kao lezbejka i ispričala da je borba za LGBT prava teška, ali da je vredi voditi, jer ona može da pomogne i deci koja će sutra biti drugačije seksualne orijentacije.

Učesnici Parade Ponosa su u šetnju krenuli sa Cvetnog trga, koji je bio okićen šarenim balonima i zastavama duginih boja. Bilo je vidno je prisustvo policije, a lice mesta su nadletali helikopteri.

U Paradi su između ostalih učestvovali premijerka Ana Brnabić, gradonačelnik Siniša Mali, i drugi političari i predstavnici ambasada.

Uoči početka šetnje na ovogodišnoj Paradi ponosa, policija je nešto pre 12:00 časova, zatvorila za saobraćaj i ulicu Kneza Miloša, na potezu od Admirala Geprta do Krunske, i to stavljanjem kontejnerima za šut, istovarenih s kamiona, koji su postavljeni kao prepreke.

Ulicom, Kralja Milana kuda je povorka prolazila bio je onemogućen prolaz pešacima. Zbog šetnje Parade ponosa, centar Beograda nadletali su policijski helikopteri a jake policijske snage bile su raspoređene u centru grada. Njihovo prisustvo posebno je bilo uočljivo kod zgrade Predsedništva Srbije, na Trgu Republike, Zelenom vencu, Prizrenskoj i ulici Kraljice Natalije, kao i Srpskih vladara i Terazijama. Na tim mestima je, pored policajaca sa opremom za razbijanje demonstracija i velikog broja vozila "marica", bilo dosta i policije u civilu. Takođe legitimisali su se svi za koje se sumnjalo da bi mogli biti protivnici skupa.

A post shared by L (@boytox_) on

A post shared by Jelena Dikovic (@j.dikovic) on

A post shared by Ana Zorbić (@anchezo) on

A post shared by YIHR (@inicijativa) on

A post shared by Srdjan (@me.and.you.123) on

A post shared by YIHR (@inicijativa) on

A post shared by YIHR (@inicijativa) on


Izvor: danas
Foto: inicijativa/Instagram

Pogledajte još