PREPORUKA NEDELJE: Nevena Šarčević - film, knjiga, predstava, vino, restoran

Studirala je italijanski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu, a glumu je diplomirala u klasi Olivere Ježine i Anje Suše. Dobitnica je prestižne italijanske stipendije "Gargnano" Univerziteta u Milanu, a u decembru 2015. godine Centar za razvojnu politiku Ministarstva omladine i sporta poslao je u Napulj kao predstavnicu Srbije u Italiji, na međunarodnu konferenciju "Strengthening youth employability through youth work" koja je održana pod pokroviteljstvom Evropske komisije i programa Erasmus. U maju mesecu proglašena je za zaštitno lice Skadarlije, a našu zemlju, kao i ovaj nezamenjivi deo Beograda, predstavljala je i na Bečkoj šeširijadi u junu ove godine. Fimsku umetnost, kako kaže, prosto obožava, a poznato je i da sarađuje sa italijanskim rediteljima. Čuvena je po ulogama trudnice-vernice u seriji "Urgentni centar", žene matematičara Ojlera u "Poznatim matematičarima", medicinske sestre u filmu "Smrdljiva bajka", Dude tinejdžerke u filmu "Klip"... Nevena danas sa vama deli svojih pet preporuka.

Foto: Promo

FILM "MALI HAOS"

Filmofil sam i zaista imam mnogo ostvarenja da preporučim. Nedeljno odgledam minimum dva. Probajte i vi, u zamenu za "reality" programe, mnogo je delotvornije. Ponajviše istražujem o ličnostima koje su doprinele istoriji na svetskom nivou. "Doktor iz Pakistana" je moj omiljeni film baš zbog zanimljive priče kako je jedan mladić otišao po svoje znanje u daleke arapske zemlje da postane doktor, obrezavši se radi cilja - da donese zanat hirurgije u London. Na spisak dodajem i Kejt Vinslet koja se u "Malom haosu" reditelja Alana Rikmana bori za svoj talenat i to pred Lujem XIV, jer želi da uđe u istoriju tako što će srediti versajske vrtove na potpuno novi način - sa fontanom koja "peva", a uz pomoć muzičara koji sviraju krišom paralelno sa puštanjem vode na fontani, uz obilje biljaka koje je glavna junakinja postavila. Tu je i "Kraljica Španije" sa mojom omiljenom glumicom Penelope Kruz koja očigledno svaku ulogu odigra maestralno. "Kraljica pustinje" sa Nikol Kidman - film o prvoj ženi koja je nacrtala granice Saudijske Arabije. Neprevaziđena "Malena" sa Monikom Beluči - klasik koji treba imati na polici, kao i ljubavni "Greh" iliti "Sin" sa Antonijem Banderasom i Anđelinom Džoli, gde ljubav cveta na plantažama kafe ali uz dosta smicalica koje pravi glavna junakinja, po nalozima huligana sa kojim je u igri da nadmudri svog nametnutog muža u kog se i zaljubljuje.

www.imdb.com

Foto: Promo

KNJIGA "PANTERKA"

Lagunino izdanje knjige u koju sam se zaljubila je "Panterka", Stefani dez Or. Priča o Žani Tusen, juvelirki kraljeva i prijateljici Koko Šanel, blistavo otelotvorenje kuće "Kartije". Iskreirala je čuvenu panterku, ljubimicu svake žene. Toplo preporučujem da pročitate kako izgleda rađanje stila u epohi rata.

www.laguna.rs

Foto: Promo

PREDSTAVA "UDAJ SE MUŠKI"

Predlažem predstavu mojih dragih kolega "Udaj se muški", rediteljke Marije Lipkovski koja se uveliko igra na beogradskim scenama zajedno sa Snežanom Savić. Prave fantastičnu komediju i vraćaju osmeh na lice beogradskoj publici a i šire. Slobodno mogu reći da je ovo muška predstava koja će zaintrigirati ženski deo populacije.

akademija28.com

Foto: Ilustracija/Pixabay.com

VINO "PIK" OPLENAC

Moje omiljeno "Pik" Oplenac. Biram domaće! Rado nazdravljam njime.

www.pik-oplenac.com

Foto: Promo

RESTORAN "PATLIDŽAN"

Restoran "Patlidžan" je najpre zanimljiv ambijent u srcu Beograda, a odabrala sam ga jer mi se svidelo što je neko dao srpki naziv samom restoranu, a ne neki pomodarski italijanski ili francuski. I srpske reči su lepe pa neka je to i patlidžan. Restoran je vrlo originalno osmišljen, od naziva, hrane do atmosfere.

www.restoranpatlidzan.rs

Autor: Marija Milošević
Foto: Đorđe Čolaković

Pogledajte još