Otvorena izložba "Novi simboli tolerancije"

Među 26 radova pristiglih na konkurs Heartefact Fonda žiri u sastavu Džulija Fini, ambasadorka Australije, Mia David, Mirko Ilić, Ivan Tasovac i Robert Čoban - izabrao je kao najbolji - logo dizajnera Koste Milovanovića.
Proglašavajući pobednika, Robert Čoban je prisutne podsetio na jednu fotografiju iz 1957. godine: "Ovo je fotografija Doroti Kaunts, prve crne devojčice koja se pre tačno 60 godina upisala u srednju školu u Šarlotu u Severnoj Karolini. Njeni beli vršnjaci i njihovi roditelji su je danima šikanirali i njen otac je odlučio da je ispiše iz škole, čak su se kasnije i odselili u Pensilvaniju. Svedoci smo ovih dana u Šidu sličnih scene kada je reč o deci migranata koji neki meštani ne žele u školama sa svojom decom. Sa druge strane, imamo i slučaj škole u Pirotu u kojoj su deca migranata prihvaćena raširenih ruku. Zadatak je nas iz medija i drugih javnih profesija da svakodnevno skrećemo pažnju na ovakve slučajeve i negativne i pozitivne. 50 godina nakon ovog događaja u Šarlotu, biblioteka u školi iz koje su je roditelji ispisali - dobila je njeno ime a neki od oni koji su je šikanirali - uputili su joj javno izvinjenje! Nadam se da će kod nas stvari ići brže! Pobedički rad upravo oslikava tu našu težnju!"
Nakon otvaranja izložbe, ambasadorka Australije Džulija Fini priredila je prijem u svojoj rezidenciji u čast autora radova.

Pogledajte još