Najmanje 78 mrtvih u zemljotresu u Čileu

SANTJAGO, 27. februara 2010. (Beta-AP) - U snažnom zemljotresu jačine 8,8 stepeni po Rihteru koji je u subotu ujutru pogodio Čile poginulo je najmanje 78 ljudi, novi je bilans koji su saopštile čileanske vlasti.

Predsednica Čilea Mišel Bačele izjavila je da se broj poginulih posle zemljotresa, čiji je epicentar bio oko 115 kilometara od Konsepsiona, drugog po veličini grada u državi u kojem živi više od 200.000 ljudi, popeo na 78 i da i dalje raste. Zbog toga je u centralnom delu države proglešeno vanredno stanje.

"Ovo je bio razorni zemljotres posle kojih je usledilo nekoliko manjih potresa", izjavila je Bačele i pozvala svoje sunarodnike da ne paniče. Ona je dodala da i pored svega sistem funkcioniše i navela da država u ovom trenutku čini sve što može da pomogne.

Bačele je naglasila da je posle zemljotresa veliki talas pogodio ostrvo Robinson Kruso, oko 660 kilometara od obale Čilea, ali da za sada nema podataka o mogućim žrtvama i pričinjenoj šteti. Zbog zemljotresa je izdato upozorenje za moguću pojavu cunamija na području Južne Amerike, Havaja, Australije, Novog Zelanda, Japana, Filipina, kao i u pacifičkoj oblasti Rusije.

Pogledajte još