MOŽETE VI TO SAME: Pravila uspešnog farbanja kose

Pogledate li pažljivo fotografije poznatih žena, videćete da na njihovoj kosi nije samo jedna nijansa. Većina njih farba kosu u više tonova, što čini da njihovo lice izgleda svetlije, a kosa življa i raskošnija.

Kada primenjujete tretman keratinom, najbolje je da to činite neposredno posle farbanja.

Šampon nije jedini proizvod za negu kose koji treba da bude prilagođen isključivo farbanim vlasima. To važi i za regenerator, ali i zaštitni sprej za boju kao i sprej za zaštitu kose od štetnih UV zraka, koji mogu da izblede i boju i kosu.

Kada se farbate kod kuće važno je da povedete računa o tome da vam na licu ne ostanu tamni tragovi farbe. To znači da pre nego što započnete farbanje, lice treba da namažete prvo uobičajenom vlažnom kremom, a zatim i tanjim slojem vazelina. Premažite delove oko čela, ušiju i na vratu. Koža će tako biti zaštićena, a ako se dogodi da na nju dospe farba, odmah je obrišite.

Postoje neki zaista štetni sastojci koji se skrivaju u farbama za kosu, pa bi trebalo da to proverite pre kupovine. Naročito su štetni amonijak, ugljeni katran i olovo-acetat. Sastojke poput amonijaka (koji isušuje i prži kosu) i olovo-acetat (veoma otrovan) treba izbegavati u širokom luku. Ako je ikako moguće, koristite najprirodnije boje za kosu koje postoje na tržištu.

Farbanje u tamnu boju manje oštećuje kosu nego farbanje u svetlu. Zašto? Kada posvetljujete kosu uvek sa nje skidate pomalo boje i vlage, dok farbanjem u tamno samo nanosite novu boju.

Sve žene koje već duže vreme nemaju prirodnu boju kose znaju da kosa pre farbanja treba da bude prljava. To se objašnjava činjenicom da boja ne samo što bolje prianja na prljavu kosu, već i time što ako boju ili hidrogen nanosite na sveže opranu kosu oni mogu da sprže teme koje je tada znatno osetljivije.

Izvor: Super žena
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još