NEDELJU DANA UOČI IZBORA U NEMAČKOJ: Otkrivene tajne uspeha Angele Merkel

Nemačka kancelarka Angela Merkel može dugo da izdrži bez sna, sama uzgaja povrće, vatreni je navijač nacionalne fudbalske reprezentacije, a ispit iz marksizma je teško položila - to su neke od možda malo poznatih činjenica o njoj, a o kojima AP piše nedelju dana uoči izbora u Nemačkoj.

Velika prednost 63-godišnje Merkel je to što dugo može da ostane budna tokom važnih razgovora koji često traju i do rane zore, kada svetski lideri moraju da se hvataju u koštac s temama kao što su klimatske promene, finansijsko spasavanje država ili mirovni pregovori.

Merkel kaže da joj je, kao i svima, san potreban, ali da ima tu sposobnost da izdrži dugo bez sna, "poput kamile", kako je ranije rekla nemačkom ženskom magazinu "Brigite".

Još jedna zanimljiva činjenica o njoj je da je, za razliku od napora u izučavanju fizike koji su nagrađeni najvišom ocenom, njen trud na polju komunističke ideologije ocenjen sa svega "dovoljno".

Uz to, kancelarka nije poznata kao neko ko živi luksuznim životom, već zapravo živi u običnom stanu u centru Berlina, a poseduje i malu seosku kuću severno od prestonice gde sama uzgaja povrće, navodi američka agencija.

Možda ne znaju svi ni to da je Merkel vatreniji navijač nemačke fudbalske reprezentacije od većine političara i da, kad god može, lično odlazi u svlačionicu da nemačkim igračima poželi sreću.

Interesantna je i činjenica da se drugi suprug Merkelove, kvantni hemičar Joakim Zauer, u širokom luku kloni medijske pažnje, a na početku njenog kancelarskog mandata se samo jednom pojavio pored nje, i to na operskom festivalu, zbog čega ga je jedan magazin nazvao "fantomom iz opere", a o njegovim političkim stavovima se ništa ne zna.

Nemački glasači izaći će na birališta 24. septembra, a Merkel se nada da će osvojiti i četvrti mandat.

Izvor: Tanjug
Foto: Guardian Wires - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još