Seks, feromoni i vremešne dame

Misteriozna telesna supstanca, koja mlade žene čini seksualno atraktivnim i spremnim na ljubavni čin, izgleda deluje i kad je reč o damama u menopauzi, da čak utrostručuje njihovu seksualnu požudu i spremnost na nežnosti, ustanovile su dve američke lekarke.

Džoana Fribeli, seksolog sa Univerziteta Harvard i Suzana Rako, ginekolog iz Njutona u državi Masačusets, pratile su ponašanje 44 žene u menopauzi. Polovini od njih je u njihov omiljeni parfem dodavan "Athena pheromone 10:13", izolovan iz pazušnog znoja žena dok je drugoj polovini u parfem dodavan placebo.

Najvažnije, pri tome, jeste da ni istraživači ali ni žene koje su dobrovoljno učestvovale u istraživanju nisu znale kojoj grupi je šta dodavano - sve dok nisu bili gotovi rezultati.

U dnevnicima koje su punih šest nedelja, iz dana u dan, vodile na molbu istraživača, 41 odsto dama koje su u parfemu dobijale feromon zabeležile su povećano raspoloženje za milovanjem, ljubljenjem i želju za seksom sa partnerima dok je to zabeležilo samo 14 odsto žena koje su dobijale placebo.

Uz to, 68 odsto korisnica feromona konstatovale su porast bar jedne od četiri manifestacija "socio-seksualnog ponašanja" kao što su ljubavni sastanci ispunjeni nežnošću i seks dok je to osetilo 41 odsto osoba na placebu.

Ali žena koja je otkrila feromon, biolog Vinifred Katler, ne otkriva sastav feromona sve dok ne bude prihvaćen u njenom "Atena institutu za istraživanje dobrobiti žena" u gradu Čester Springs, u državi Pensilvanija, u SAD.

"Još uvek je reč o tajanstvenoj supstanci koja je primenjivana na ženama u takođe nepoznatoj koncentraciji" - oprezno je zaključio hemičar Džordž Preti sa Monel instituta za hemijska istraživanja u Filadelfiji.

Džoana Fribeli i Suzana Rako izjavile su časopisu "Nju sajentist" da "ni na koji način nemaju finansijski interes u eventualnoj budućoj masovnoj proizvodnji supstance". 

(FoNet)

Pogledajte još