Jovanka Višekruna Janković dobitnica Ordena viteza umetnosti

Odlikovanje će Jovanki Višekruna Janković biti uručeno u sredu, 20. septembra 2017, u 18h, na svečanoj ceremoniji u Ambasadi Francuske u Beogradu.

Istaknuti poslenici kulture iz Srbije, ovoga puta su:

g-đa Jovanka Višekruna Janković, pijanistkinja, umetnička direktorka i osnivač ArtLinka
g. Ivan Medenica, profesor na Fakultetu dramskih umetnosti Univerziteta u Beogradu, umetnički direktor festivala Bitef
g. Milan Savić, direktor festivala Belgrade SAXperience

Orden dodeljuje francusko Ministarstvo kulture "osobama koje su se istakle stvaralaštvom na polju umetnosti ili književnosti i time doprineli francuskoj i svetskoj umetničkoj i kulturnoj baštini".

Ustanovljen je 1957. i "izaziva poštovanje i zavist među umetnicima, piscima, stvaraocima" kako se izrazio Andre Malro. Ima tri ranga, viteza, oficira i komandora. Godišnje ovo odlikovanje ponese 450 novih vitezova, 140 novih oficira i 50ak komandora u celom svetu, što je relativno mali broj u odnosu na mnoga druga odličja i što ga čini još prestižnijim.

Orden uručuje otpravnik poslova ambasade Francuske, g. Nikola Faj.

Jovanka Višekruna Janković, pijanistkinja iz Beograda, osnivač i umetnički direktor ArtLink-a i ArtLink Festivala, član Borda Evropske asocijacije festivala, školovala se u Beogradu gde je završila diplomske i magistarske studije klavira na Fakultetu muzičke umetnosti. Poslediplomski program završila je i na muzičkoj akadamiji Ferenc Liszt u Budimpešti, kod profesora Lasla Boronjija (Laszlo Baranayay). Tokom studija, osvajala je nagrade na nacionalnim i internacionalnim pijanističkim takmičenjima, među kojima i II nagradu na takmičenju Frédéric Chopin za mlade muzičare u Rimu.

U svom umetničkom radu i usavršavanju sarađivala je sa vrhunskim klavirskim pedagozima i muzičarima među kojima su Igor Lazko, Arbo Valdma, Jane Coop...

Jovanka Višekruna Janković, prvi je umetnik iz istočne Evrope, pozvana na Long career development program u poznatom umetničkom centru Banff u Kanadi (2000 / 2001) u sezoni u kojoj su bili umetnici -mentori kao što su David Takeno, Lorense Lesser, Kvartet Miro. Sa nekoliko mladih umetnika iz Francuske, Švedske, Holandije, Kanade i Amerike realizovala je ciklus koncerata kamerne muzike na kojim je nastupala tokom dve sezone. Pred koncerata kamerne muzike, održala je i resitale u prestižnom Queen Elizabeth Hall-u i Norman Ronstain Theatre u Vankuveru.

Pored solističkih koncerata u Srbiji, Mađarskoj, Italiji, Francuskoj, Kanadi, Makedoniji, Crnoj Gori i Bugarskoj, beleži nastupe i kao kamerni muzičar u ansamblima sa čelistima Albanom Gerhardtom, Janom Voglerom, i sa rusko - francuskim pijanistom Igorom Laskom, čelistom Nemanjom Stankovićem, ali i kao solista sa kamernim orkestrima i sa Simfonijskim orkestrom RTS - sa kojim je izvodila klavirske koncerte Mocarta, Betovena, Lista i premijerno u Srbiji klavirski koncert Lista broj 3. opus posthumni, 2003. godine. Nastupala je i sa različitim kamernim orkestrima i na festivalima u Srbiji i regionu kao što su BEMUS, BELEF, Ohrid Summer Festival i dr.

Jovanka Višekruna Janković je nekoliko godina radila kao asistent na katedri za klavir na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu (1998 - 2004) i bila potpredsednik YOUNG EPTA Srbija (European Piano Teachers Association).

Ostvarila je zapažene snimke za Radio i Televiziju Srbije, kao i za lokalne medije u regionu.

Kao osnivač i umetnički direktor, Jovanka Višekruna Janković već trinaest godina uspešno vodi ArtLink, asocijaciju koja se bavi promocijom mladih umetnika iz Srbije i njihovim povezivanjem sa umetnicima iz sveta kroz različite međunarodne projekte.

Ostvarila je brojne kontakte sa umetnicima i organizacijama iz mnogih Evropskih zemalja i sarađivala sa značajnim evropskim institucijama. U Francuskoj je ostvarila uspešnu saradnju sa Muzičkim centrom Invalida u Parizu, u okviru koje je predstavila nekoliko vodećih mladih muzičara iz Srbije i nastupala kao kamerni muzičar i kao solista sa orkestrom u katedrali Sv. Luja u periodu od 2010. do 2012. godine. U saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji predstavila je sjajne umetnike mlađe generacije među kojima su Kvartet Leonis, pijanista Jean Paul Gasparian, ovogodišnji pobednik takmičenja Kraljice Elizabete u Briselu – čelista Victor Julien Laferier, i mnoge druge.

Zajedno sa Muzičkim mecenatom Sosijete Ženeral banke, 2013. godine je pokrenula Muzički ciklus za mlade talente kroz koji je, za tri godine, prošlo preko 150 mladih talenata iz Srbije, ali i iz regiona. U okviru ciklusa osnovan je i kamerni orkestar ArtLink mladi virtuozi, koji je nastupa u sa uglednim mentorima i sjajnim mladim solistima.

Ovaj jedinstveni projekat, pruža okvir za dugoročno i plansko ulaganje u najbolje mlade umetnike pružajući neophodnu podršku u njihovom umetničkom razvoju.

Autor je i pokretač prestižne nagrade ArtLink Najperspektivniji mladi umetnik u Srbiji koju su do sada dobili izuzetni mladi umetnici Pavle Krstić, Irena Josivoska, Una Stanić, Sanja Bizjak, David Horvat, Stanko Madić, i drugi. Jovanka Višekruna Janković je i urednik deset muzičkih izdanja objavljenih i sa najboljim mladim solistima iz Srbije.

2014. godine osnovala je ArtLink Festival mladih talenata, koji je nosilac Evropske etikete za kvalitet i koji u svojoj misiji ima posvećenost mladima i programima koji obezbeđuju razvoj karijere najperspektivnijih mladih muzičara.

ArtLink festival mladih talenata do sada je prikazao nekoliko vodećih umetnika mlađe generacije i ansambala iz nekoliko Evropskih zemalja koji su nastupali sa mladim talentima iz regiona.
Od 2015. godine Jovanka Višekruna Janković predsednik je Srpske asocijacije festivala (SEFA), koju predstavlja u Evropskoj asocijaciji festivala (EFA).

2016. godine, Jovanka Višekruna Janković, kao partner Evropske asocijacije festivala, predstavlja Hub za zapadni Balkan za naredni trogodišnji period u evropskom projektu „Evropa za festivale, festivali za Evropu“ i od 2017. godine član je Borda Evropske asocijacije festivala.

Jovanka Višekruna Janković je već više od decenije posvećena uvođenju vrhunskih profesionalnih standarda na polju umetničke muzike, pozicioniranju i angažovanju muzičkih umetnika i predstavljanju srpskih muzičara i u zemlji i inostranstvu, uverena da se kontinuiranim ulaganjem, podržavanjem talenata i promocijom najboljih može postići održivi napredak društva u celini.

Udata je za diplomatu Pavla Jankovića i majka dvoje dece, Sofije i Nikole.

Pogledajte još