Srbiji potreban novi ustav da bi ušla u EU

NOVI SAD, 1. marta 2010. (Beta) - Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je u ponedeljak da se stranka zauzima za promenu Ustava, jer Srbija sa ovakvim najvišim zakonodavnim aktom ne može da postane članica Evropske unije.

Kostreš je novinarima u Novom Sadu rekao da promena Ustava neće biti ni brza ni laka, zbog čega će LSV u međuvremenu insistirati da se primene sve odredbe postojećeg Ustava koje se tiču autonomije Vojvodine.

Precizirao je da se to pre svega odnosi na donošenje zakona o izvornim prihodima Vojvodine i zakona o imovini Pokrajine i izrazio očekivanje da će predlozi tih zakona u skupštinsku proceduru ući krajem marta ili polovinom aprila.

Prema njegovim rečima, Srbija će na svom putu ka EU morati da menja i Ustav kako bi bio usklađen sa evropskim pravnim normama. On kaze da će LSV u tim ustavnim reformama zahtevati da Srbija bude definisana kao moderna decentralizovana i regionalizovana država, u kojoj će Vojvodina imati nadležnosti u zakonodavnoj, sudskoj i izvršnoj vlasti, kao i jasno definisane izvorne prihode i imovinu.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.