Kanada posle produžetka osvojila zlatnu medalju

VANKUVER, 1. marta 2010. (Beta-AP/AFP) - Hokejaška reprezentacija Kanade pobedila je posle produžetka selekciju SAD sa 3:2 i tako na Olimpijskim igrama u Vankuveru osvojila zlatnu medalju u svom nacionalnom sportu.

Kanada je sa 14. zlatom u hokeju premašila po broju zlatnih medalja bivši Sovjetski Savez iz 1976. i Norvešku iz 2002. godine, koji su osvojili po 13.

Ovo je, takođe, prvi put posle 30 godina da je zemlja domaćin osvojila zlatnu olimpijsku medalju u hokeju. Poslednji put učinili su to Amerikanci u Lejk Plesidu 1980. 

Pobedu domaćinu doneo je "zlatni gol" Sidnija Krozbija, posle sedam minuta i 40 sekundi produžetka, čime je izazvao slavlje nacije. Zlato u hokeju bio je savršen način da Kanada završi Igre, na kojima je oborila rekord po broju osvojenih zlatnih medalja.

Ne samo navijači u hali već i oni koji su gledali prenos, zanemeli su kada je Zek Parisi doneo Amerikancima izjednačenje 24 sekunde pre
kraja utakmice.
Kada je, međutim, Krozbijev udarac sa donjeg dela levog kruga zaobišao golmana Rajana Milera, dvorana Dom kanadskog hokeja eksplodirala je u zaglušujućoj buci.

"Ovo mi ne deluje stvarno, kao da je san. Osećam se kao u snu. Naš tim je radio neverovatno vredno. Danas je bilo stvarno teško, naročito kada su izjednačili pred kraj regularnog dela. Ali, uspeli smo da se povratimo i pobedimo", rekao je Krozbi.

Samo nekoliko trenutaka posle kraja utakmice, navijači su počeli da skandiraju njegovo ime. Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Žag Rog signalizirao je publici pre nego što je Krozbiju dao medalju.

Proslava se iz sale preselila na ulice gradova širom zemlje. Pre meča, mnogi su u Vankuveru čekali u dugačkim redovima samo da bi ušli u kafić ili restoran u kome bi mogli da gledaju utakmicu.

Izveštači su složni u oceni da je ovo bila jedna od najboljih utakmica u istoriji olimpijskih turnira. Napeta i neizvesna, dostojna finala. Kanađani su se tako revanširali Amerikancima za poraz od 5:3 iz prve faze takmičenja.

Krozbi nije postigao gol u prethodne dve utakmice, ali ovo mu je bio drugi pogodak za pobedu posle isteka regularnog toka. Ovaj 22-godišnjak osvojio je zlatnu medalju i Stenli kup u razmaku manjem od godinu dana.

Kanada je do pobede izdržala snažan i odlučan napad Amerikanaca, koji su na Igre ispraćeni bez očekivanja medalje, ali su odigrali skoro savršen turnir i nisu poraženi sve do finala.

Pogledajte još