Završen FEST

Film "Metastaze" Branka Šmita pobednik je takmičarskog programa "Evropa van Evrope" na ovogodišnjem, 38. FEST-u, saopštio je žiri.

Žiri FIPRESCI za najbolji film 38. FEST-a je proglasio izraelsku ratnu dramu "Liban" Samuela Maoza, dok je nagrada "Nebojša Đukelić" koju dodeljuje Udruženje filmskih novinara i kritičara pripala filmu "Širom otvorenih očiju" Haima Tabakmana.

Film "Metastaze", snimljen u hrvatsko-bosansko-srpskoj koprodukciji, nagradu je dobio za "znalačku režiju i snažan psihološki portret ljudi s društvenih margina", rekla je na svečanosti u Sava centru članica međunarodnog žirija, filmska kritičarka Dubravka Lakić.

Šmitu je uručena statueta "Eritrocit" autora Nikole Pešića, koju daruje dnevni list "Politika".

Reditelj je primajući nagradu rekao da ga to priznanje, u skladu sa sloganom 38. FEST-a, "Ohrabruje!":

- Ovaj film je snimljen u koprodukciji sa Srbijom i mislim da tako treba nastaviti jer su nam kinematografije premale, tržišta su nam premala - samo zajedno možemo napred.

Film "Metastaze" prikazuje odnose četvorice prijatelja koji se nikako ne uklapaju u društvo. Kroz njihove likove reditelj problematizuje aktuelne teme hrvatskog društva - pad socijalnog standarda, život bez perspektive, nacionalizam, narkomanija.

Žiri je odluku o nagradi doneo jednoglasno. U žiriju su osim Dubravke Lakić bile i glumica i producentkinja Labina Mitevska i filmska kritičarka magazina "Varajeti" Alisa Sajmon.

Publiku u Sava centru, pre projekcije nagrađenog filma, pozdravili su i direktor Direkcije i umetnički direktor Festa Miloš Paramentić i Miroljub Vučković, kao i predsednica žirija Labina Mitevska koja je primetila da je Fest jedan od retkih festivala na kojem su posećene čak i jutarnje filmske projekcije.

Pogledajte još